Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τέτοιο κακό δεν ματάγινε.



Εφημερίδες χωρίς νέα. Μόνο διαφημίσεις βουλευτών.


του οικονομολόγου Αντώνη Μάντζιου


Περιόρισαν τις στήλες τους οι τοπικές εφημερίδες ( η συντριπτική τους

πλειοψηφία) σε απόψεις, σε κριτικές ακόμα και σε ανακοινώσεις των μικρών κομμάτων εν όψει εκλογών. Γέμισαν από διαφημίσεις από πληρωμένες καταχωρήσεις, πληρωμένη πραμάτεια για τις «μεγάλες» συγκεντρώσεις για την «αγάπη» με την οποία περιβάλλουν τους διαφημιζόμενους βουλευτές των κομμάτων του δικομματισμού οι κάτοικοι των χωριών. Περιορίστηκαν και τα νέα από τις εφημερίδες χάθηκαν όλα.

Το κακό δεν είναι ότι οι εφημερίδες διαφημίζουν τους βουλευτές. Το κακό είναι ότι οι διαφημίσεις καταλαμβάνοντας όλο το χώρο της εφημερίδας εξοστρακίζοντας από την ύλη κάθε ουσιαστική συζήτηση, κάθε διάλογο για τις εκλογές, ακόμα και τις ειδήσεις με αποτέλεσμα την απόλυτη συσκότιση για τα τεκταινόμενα την προεκλογική περίοδο. Ακόμα και τα σχόλια και οι παραπολιτικές ειδήσεις στις εφημερίδες στην ουσία αναφέρονται και στηρίζουν τους διαφημιζόμενους υποψήφιους βουλευτές.

Έτσι οι εφημερίδες από τέταρτη εξουσία που κρίνει την εξουσία, στην ουσία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε όργανα χειραγώγησης των πολιτών αφού κλείνουν τον διακόπτη της ενημέρωσης, της κριτικής, της αντιπαράθεσης και τυφλώνουν τους πολίτες με τους διαφημιστικούς προβολείς.

Η παρουσίαση στις εφημερίδες των υποψηφίων βουλευτών και κατ' επέκταση των κομμάτων τους με κριτήριο το ποσό των χρημάτων που διαθέτουν για διαφήμιση θέτει εκτός όσους δεν έχουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια, όσους έχουν άλλη αντίληψη της προεκλογικής δραστηριότητας, ενώ κάποιους τους σπρώχνουν στα οικονομικά συμφέροντα δένοντάς τους στο άρμα τους.

Από κοντά και τα τοπικά ραδιόφωνα που παύσανε την όποια κριτική για να μην θίξουν, από την άλλη με το επανειλημμένο διάβασμα των τοπικών εφημερίδων αναπαράγουν και στο ραδιόφωνο τζάμπα την διαφημιστική καμπάνια των εχόντων βουλευτών.

Οι δικαιολογίες δεν μπορεί να είναι το υψηλό κόστος έκδοσης των εφημερίδων, η αναζήτηση εσόδων κλπ. Κατ αρχάς οι εφημερίδες απολαμβάνουν προνομίων από το κράτος όσον αφορά τα ταχυδρομικά τέλη, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, την υποχρέωση καταχωρήσεων κλπ αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν στην κοινωνία όσον αφορά την ενημέρωση και την διάδοση των ιδεών. Με την προεκλογική τους στάση όμως οι τοπικές εφημερίδες, ακυρώνουν των θετικό τους χαρακτήρα, και νοθεύουν ουσιαστικά το πολίτευμα αφού όλα γίνονται για τους διαφημιζόμενους.

Γιατί αλήθεια την ώρα των εκλογών δεν μπορούμε να πούμε μέσω των εφημερίδων για τη στάση των κομμάτων για το πεδίο βολής στον ΟΛΥΜΠΟ και τις διεκδικήσεις της Μονής, για το γιοφύρι της Άρτας Νέο - Παλαιό Νοσοκομείο, για το νέο φόρο στα καρτοκινητά, για τους κόμβους που δεν έγιναν και τα διόδια που γίνονται, για την ομηρία των STAGE, για την ανασφάλιστη εργασία, την μερική απασχόληση, τις απολύσεις, για τα λύματα που τρέχουν στα ρέματα, για τα δάση που καίγονται και γίνονται οικόπεδα, για τις παραλίες που χαρίζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες; Γιατί εμποδίζεται ο διάλογος για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πατρίδας μας και της Πιερίας; Γιατί αφήνεται ανήμπορος ο πολίτης στα στόμα των λεόντων;

Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Είναι πολλοί που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα μένοντας όπως είναι. Είναι αρκετοί που έχουν συμφέροντα από αυτή την κατάσταση.

Όμως οι πολίτες, ο κόσμος που υποφέρει, ο κόσμος που διακινδυνεύει πολλά σε αυτές τις εκλογές, είναι πολλαπλάσιος, έχει τη δύναμη, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, να βάλει μπροστά το συμφέρον του, το συμφέρον της Πιερίας κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες του δικομματισμού και των υπηρετών τους. Μπορεί να το κάνει με την ψήφο του στις εκλογές και με τους αγώνες του μετά από αυτές γνωρίζοντας ότι, με την σωστή χρήση της ψήφους του μπορεί να ενισχύσει τους αγώνες που θα ακολουθήσουν σε ένα μέλλον αβέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου