Τα "κουκουλώματα" του επιθεωρητή Βράνη
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012, 20:50
Ο τρόπος συγκάλυψης των «εγκληματικών» ευθυνών εφοριακών υπαλλήλων, ελεγκτών και προϊσταμένων Δ.Ο.Υ., οι οποίοι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές «χαρίζοντας» παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. σε εταιρείες που χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο των εικονικών τιμολογίων, προκύπτει από τα έγγραφα-ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η zougla.gr.
Πρωταγωνιστής και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο Οικονομικός Επιθεωρητής, κ. Ιωάννης Βράνης, τον οποίο κατήγγειλε επιχειρηματίας ότι τον είχε εκβιάσει ζητώντας 20 εκατ. δραχμές προκειμένου να μη προχωρήσει σε βεβαιώσεις προστίμων.
Σε μια από τις απαντήσεις του στη zougla.gr ο κ. Βράνης, μεταξύ άλλων, επαιρόταν ότι ως προϊστάμενος ελέγχων και Οικονομικός Επιθεωρητής ήλεγξε ουκ ολίγες εταιρείες προκειμένου να διαπιστώσει αν χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο των εικονικών τιμολογίων για να εισπράττουν χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σε αυτό δεν έχει άδικο. Πράγματι με την από 17 Ιανουαρίου 2005 απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη την οποία υπογράφει ο τότε υφυπουργός, κ. Αδάμ Ρεγκούζας, ο κ. Βράνης τοποθετήθηκε επικεφαλής οκτώ συνεργείων ειδικού ελέγχου με σκοπό τον ενδελεχή έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα ο Οικονομικός Επιθεωρητής διενήργησε ελέγχους σε περισσότερες από 100 επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις, διαφορετικές επιχειρήσεις, στις οποίες καταλόγισε πρόστιμα, επειδή «καταλήστευαν» τα δημόσια ταμεία. Φαίνεται όμως ότι οι επιχειρηματίες έστηναν από μόνοι τους το «colpo grosso» καθώς ο κ. Βράνης δεν εντόπισε την παραμικρή ευθύνη έστω και ενός εφοριακού υπαλλήλου από εκείνους που υπέγραφαν τις παράνομες επιστροφές! Θαύμα θα πείτε… Συμβαίνουν αυτά.
Ο έλεγχος σε «ΝΗΜΑ» και «ΚΑΣΑΠΙΔΗ»
Ενδεικτικό παράδειγμα του κλίματος «ασυλίας» που απόλαυσαν οι εφοριακοί, αποτελούν δύο έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν επί ημερών του κ. Βράνη.
Αφορούσαν δύο επιχειρήσεις με τεράστιο ετήσιο τζίρο, οι οποίες αποδείχθηκε ότι εισέπρατταν παράνομα δυσθεώρητα ποσά από επιστροφές Φ.Π.Α. μέσω εικονικών τιμολογίων. Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις «ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ» και «ΝΗΜΑ Α.Ε.». Στη πρώτη περίπτωση ο κ. Βράνης υπηρετούσε ως τμηματάρχης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στη δεύτερη είχε ήδη πάρει το χρίσμα του προϊσταμένου συνεργείων ειδικού ελέγχου. Οι εκθέσεις ελέγχου που αφορούν τις εν λόγω επιχειρήσεις είναι αναλυτικές. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν μερικές παραλείψεις. Ας τις δούμε…
Αιτία για τον έλεγχο των παραπάνω επιχειρήσεων αποτέλεσαν ανώνυμες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, πρόσωπα ελληνικής καταγωγής, εισέπρατταν -με τη μέθοδο των εικονικών τιμολογίων- μεγάλα χρηματικά ποσά από Δ.Ο.Υ. ως επιστροφές Φ.Π.Α..
Από την έρευνα που διενεργήθηκε από τα συνεργεία ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι και οι δύο επιχειρήσεις, κατάφεραν, μέσω της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων, να εκταμιεύσουν παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών από διάφορες Δ.Ο.Υ της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών. Ειδικότερα:
1) Για την «ΝΗΜΑ Α.Ε.», διαπιστώθηκε ότι σε 27 περιπτώσεις, κατά τη χρήση 1997, προέβη στην αποδοχή και λήψη εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 189.246.575 δραχμών με αναλογούντα Φ.Π.Α. 34.064.383 δραχμές. Το 1998 εισέπραξε παράνομα 84.234.844 δραχμές.
2) Για την «ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ», διαπιστώθηκε ότι κατά τη χρήση 1997 εξέδωσε 20 εικονικά τιμολόγια για πώληση συνολικής αξίας 333.691.638 δραχμών, ενώ κατά τη χρήση 1998 εξέδωσε 31 τιμολόγια πώλησης συνολικής αξίας 920.444.911 δραχμών. Αποτέλεσμα των παραπάνω δραστηριοτήτων ήταν να εισπράξει η επιχείρηση (μέσω των επιστροφών Φ.Π.Α.) το, διόλου ευκαταφρόνητο, ποσό των 197.253.230 δραχμών.
«Δεν φταίνε οι υπάλληλοι»
Μόνο ως θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις παράνομων επιστροφών Φ.Π.Α. δεν διαπιστώθηκε η εμπλοκή εφοριακού υπαλλήλου. Ουδενός!
Οι ελεγκτές βεβαιώνουν ότι οι παραπάνω εταιρείες «έκοβαν» εικονικά τιμολόγια, βεβαιώνουν ότι εισέπρατταν παρανόμως τεράστια ποσά από επιστροφές Φ.Π.Α., καταλογίζουν ευθύνες στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, ωστόσο δεν διαπιστώνουν καμία ανάμειξη εφοριακών. Πρόκειται για θαύμα…
Χαρακτηριστικό είναι ένα σημείο στην έκθεση ελέγχου που αφορά την επιχείρηση «ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ». Αναφέρει η έκθεση ελέγχου: «Στην συγκεκριμένη περίπτωση συναυτουργός στην έκδοση των Εικονικών Φορολογικών Στοιχείων με την επωνυμία 'Κασαπίδης Παρασκευάς του Στυλιανού' με βάση τα στοιχεία του ελέγχου, αλλά και από την περαιτέρω έρευνα της υπηρεσίας μας, θεωρείται ο Κασιμάτης Νίκος, λογιστής… Από την έρευνα των υπαλλήλων διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία άσκησε παράνομα το δικαίωμα της επιστροφής Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα την μη νόμιμη είσπραξη κατά το χρονικό διάστημα από 1-7-97 μέχρι 30-11-1998 του ποσό των 197.379.230 δραχμών».
Ανάλογα είναι και τα όσα αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου που συντάχθηκε για την εταιρεία «ΝΗΜΑ Α.Ε.».
Δηλαδή με απλά λόγια, οι έλεγχοι «έδειξαν» τους υπευθύνους, υπολόγισαν τα παρανόμως εισπρακτέα ποσά, δεν μπήκαν όμως στη διαδικασία να ανακαλύψουν πως γίνεται δύο εταιρείες να εισπράττουν κάθε μήνα χρήματα χωρίς οι Δ.Ο.Υ στις οποίες υπάγονται να τους έχουν ελέγξει. Η μήπως τις «ήλεγξαν» και έκαναν τα στραβά μάτια, τυφλωμένες από το σύστημα «4-4-2» που κατήγγειλε ο Κασιμάτης;
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012, 06:35
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου