Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012


Ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά της τσουκνίδας

Είναι ένα από τα παρεξηγημένα φυτά λόγω της ιδιότητάς της να μας ερεθίζει το δέρμα όταν την ακουμπάμε. ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το κακό φυτό;
Η τσουκνίδα, γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας, έχει αρκετά άσχημη φήμη. Σωστά; «Ναι», θα απαντήσετε όλοι.

Άδικα όμως γιατί η τσουκνίδα από μόνη της είναι ένα φυτό – φάρμακο, με πολλές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες!
βιταμίνες τσουκνίδαςΕίναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αλλά και ευεργετικά βότανα για την υγεία του ανθρώπου! Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων μας. Αυτά είναι το κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, τα φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων.
Εάν δεν εντυπωσιαστήκατε ακόμα διαβάστε και αυτό... 

Η τσουκνίδα γίνεται ρόφημα, το οποίο είναι τονωτικό και αντιφλεγμονώδες και χάρη στις διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! 

Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι φυσικά κατασταλτικά της όρεξης και βοηθάνε στην απώλεια βάρους! Οπότε γυναίκες τρέξτε! Φάτε τσουκνίδες! :D 


βότανο τσουκνίδας
Με την καθημερινή κατανάλωση ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με άσκηση, το σώμα μας θα ξανανιώσει και γενικά η διάθεση μας θα γίνει πιο φρέσκια. Αυτό το φυτό είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές χλωροφύλλης αλλά και πλούσια σε ιώδιο! Δηλαδή έναβότανο ευεργετικό και για τον θυρεοειδή αδένα.

Συνεχίζουμε με αυτό το θαυματουργό φυτό. Τα φύλλα της είναι πηγή ισταμίνης, η οποία συμβάλλει στην μείωση και ένταση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού μας, όπως αλλεργικής ρινίτιδας η άσθματος. 

Ακόμα, ανακουφίζει το αίσθημα του πόνου, του φόβου και βοηθάει στη ρύθμιση της αϋπνίας. 

Επίσης κάνει τα μαλλιά πιο φωτεινά και το δέρμα να φαίνεται σαφώς πιο υγιές από πριν. Είναι η ιδανική τροφή ή ρόφημα για γυναίκες που θηλάζουν, διότι συμβάλει στον εμπλουτισμό του μητρικού γάλακτος με θρεπτικά συστατικά. 

Καταλήγοντας, μπορούμε να καταναλώσουμε την τσουκνίδα, είτε ως 
ρόφημα, είτε μαγειρεμένη σε φαγητό. Οι γιαγιάδες σε πολλά χωριά κάνουν σπιτικές παραδοσιακές πίτες με τσουκνίδες (σας πληροφορώ πως είναι πεντανόστιμες!).
Μπορούμε ακόμα να αποξηράνουμε τα φύλλα της, να τα συνθλίψουμε και μετά να προσθέσουμε λίγο σε έναν χυμό πορτοκάλι η όπου αλλού θέλουμε! 


ρόφημα
Γενικά, η τσουκνίδα είναι ένα υποτιμημένο φυτό, που δυστυχώς απέκτησε αυτήν την κακή φήμη γιατί αν το πιάσουμε με γυμνά χέρια «τσιμπάει» και μας ερεθίζει το δέρμα! Πάντως μην δοκιμάσετε να την φάτε ωμή, θα το μετανιώσετε!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου