Ο αυτοκράτωρ της Μακεδονίας θαμμένος στην Αμφίπολη
Τα ερωτήματα τίθενται ξανά και ξανά. Μπήκαν τυμβωρύχοι; Είναι ο Αλέξανδρος; Ο Ηφαιστίων;
Σχετικά με τους τυμβωρύχους, το σίγουρο είναι ότι το mega προσπάθησε πολύ να τους "βάλει" μέσα, αλλά τελικά αυτοί δεν φαίνεται να μπήκαν. Ξερόλες δεν είμαστε, αλλά θέλουμε τα στοιχεία που να το αναδεικνύουν ως σοβαρή πιθανότητα και όχι να το αναφέρουμε χάριν προπαγάνδας ακόμη και σε εντελώς άσχετα σημεία ότι "είναι βέβαιο ότι είναι συλημένος". Ακόμη δεν ξέρουμε αν έχει συληθεί λοιπόν. Ούτε το υπουργείο το είπε ποτέ με βεβαιότητα.
Ποιος είναι ο νεκρός;
Μπροστά στο νέο εύρημα όμως, λιγότερη σημασία έχει αν έχει συληθεί ή όχι το μνημείο. Όταν βλέπεις τους τάφους στη Βεργίνα και εκείνον στην Αμφίπολη, το πιο εύκολο πράγμα να καταλάβεις, είναι οτι στη Βεργίνα είναι θαμμένος κάποιος σπουδαίος και στην Αμφίπολη κάποιος... ακόμη πιο σπουδαίος.
Αν ας πούμε στη Βεργίνα βρέθηκε ο βασιλικός τάφος, τώρα στην Αμφίπολη βρέθηκε ο αυτοκρατορικός.
Ο Βασιλιάς θαμμένος στις Αιγές - Ο Αυτοκράτορας θαμμένος στην Αμφίπολη. Ταιριάζουν τα μεγέθη, οι πολιτικοκοινωνικές σκοπιμότητες, ταιριάζουν και οι ημερομηνίες.
Τον 4ο αι.πΧ και ειδικότερα στο τελευταίο τέταρτο, η Μακεδονία από βασίλειο έγινε αυτοκρατορία. Συνεπώς, το επόμενο ταφικό μνημείο που έχτισαν, ήταν ένα μοναδικό μνημείο, παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως αρμόζει σε κοσμοκράτορα.
Οπότε, δεν είναι δυνατόν να είναι θαμμένος στην Αμφίπολη ο Ηφαιστίων. Δεν είναι δυνατόν, ο Φίλιππος ο Β' να θάφτηκε στις Αιγές και ο Ηφαιστίων στην Αμφίπολη. Πονάει το μυαλό μας με αυτά που αναρτά ο καθένας στο διαδίκτυο. Και δεν είναι οι ανώνυμοι του διαδικτύου. Βγαίνουν και επιστήμονες και τα λένε.
Ονόματα δεν λέμε, αλλά τι άλλο πρέπει να δούμε από αυτή την αστεία κυρία εξ Αμερικής που κάθε τόσο αναρτά τις ανοησίες της περί Ηφαιστίωνα...;
Δηλαδή βόλεψαν ολόκληρη τη Βασιλική οικογένεια στις Αιγές και κουβάλησαν όλο το μάρμαρο της Θάσου, για να χτίσουν τον μεγαλύτερο τάφο που υπάρχει για έναν απλό αξιωματικό του στρατού...
Ποιος και με ποια λογική, θα έπραττε κάτι τέτοιο;
Βάσει λογικής, στην Αμφίπολη δεν μπορούμε παρά ν' αναζητούμε τον αυτοκράτορα. Κι αν δεν είναι ο Αλέξανδρος ο Μέγας, τότε είναι αυτός που τον διαδέχθηκε. Στην Αμφίπολη λοιπόν θάφτηκε είτε ο Αλέξανδρος ο Γ', είτε ο Φίλιππος ο Γ', είτε Αλέξανδρος ο Δ'.
Αυτοί ήταν η αυτοκρατορική οικογένεια της εποχής. Αυτούς γνώρισε ο κόσμος ως διαδόχους. Ένα αυτοκρατορικό μνημείο, δεν μπορούσε παρά να χτίστηκε γι'αυτόν που οι λαοί αναγνώριζαν ως δίκαιο διάδοχο.
Γι'αυτό και ο Περδίκκας προσεταιρίστηκε τον Φίλιππο τον Γ'. Για να εξελιχθεί σε μορφή αναγνωρίσιμη από την πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου, του προκατόχου δηλαδή του θρόνου και να αποτελέσει τον επόμενο διάδοχο της αυτοκρατορίας.
Αυτά λέει η λογική...
Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε οτι η αξία του μνημείου, δεν θα εκτιμηθεί βάσει της ταυτότητας του νεκρού, αλλά αρκεί και μόνο να κατανοήσουμε την σπουδαιότητά του, από την εποχή στην οποία χτίστηκε. Αυτό σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του περιβόλου και γενικώς του συνόλου του μνημείου, θα μας αναδείξει άνετα το μεγαλείο του μεγαλύτερου ελληνικού μνημείου που έχει υπάρξει, το οποίο είναι το πρώτο ελληνικό αυτοκρατορικό κτίσμα.
Δυστυχώς τα τελευταία ευρήματα μας περιέπλεξαν λίγο την κατάσταση. Ποιος είναι ο νεκρός που βρέθηκε; Γιατί δεν ήταν θαμμένος μέσ' τη χλιδή; Γιατί τα οστά είναι ακέραια. Μήπως ο πραγματικός νεκρός κρύβεται κάπου αλλού;
Εμείς ρωτάμε κάτι άλλο. Γιατί το Υπουργείο απέκρυψε την ανεύρεση του νεκρού; Βρέθηκε ο νεκρός και δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση του κόσμου; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στις κυρίες του Υπουργείου Πολιτισμού που ασχολούνται με το θέμα, να μας κρύψουν το σπουδαίο εύρημα; Γιατί κρύβουν από τον ελληνικό λαό τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν υπάρξει;
Υπάρχει η αγωνία για την ανεύρεση του νεκρού Έλληνα αυτοκράτορα και βγαίνουν με καθυστέρηση ημερών και μας λένε "βρήκαμε και έναν νεκρό"...
Βρωμάει ή δεν βρωμάει η όλη υπόθεση; Υπάρχει μυστικοπάθεια στο Υπουργείο Πολιτισμού; Λίγο ξαφνικό δεν μας ήρθε το γεγονός της ανακάλυψης του νεκρού; Αυτό το ξαφνικό είναι που μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Κάτι τέτοιες "μέθοδοι" είναι που μας έφτασαν να συζητάμε ως πιθανότερο νεκρό της Αμφίπολης τον Ηφαιστίωνα...
Παναγιώτης Ζυγόπουλος
Πηγή: istologia.gr
Διαβάστε περισσότερα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου