Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Αποκάλυψη: Όλες οι offshore στo ελληνικό…Λιχτενστάιν (αναλυτική λίστα)

Στα αχαρτογράφητα ύδατα του «ελληνικού Λιχτενστάϊν», ενός μικρού, πανέμορφου, δήμου της Αργολίδας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοσμικό Πόρτο Χέλι και ακριβώς απέναντι από τις Σπέτσες, «βουτάνε» οι «Αποκαλύψεις». 

Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα έρχεται ο πλήρης κατάλογος με τις 187 offshore του Κρανιδίου, δηλαδή του πλέον πολυπλόκαμου δικτύου που στήθηκε ποτέ στην Ελληνική επικράτεια προκειμένου να αποκρύβουν από τις Αρχές της χώρας αγοραπωλησίες γης και μισθώσεις ακινήτων για τις οποίες έπρεπε να καταβληθούν φόροι που (υπολογίζεται ότι) αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτονται μέσω του ρεπορτάζ είναι απίστευτα. Στην διάθεσή μας βρίσκονται όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα του ΣΔΟΕ που αποδεικνύουν ότι οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται το 2013 απέδιδαν (σιγά-σιγά) καρπούς καθώς αρκετοί από τους νόμιμους εκπροσώπους των offshore άρχισαν να αποδίδουν (ακόμη και εκουσίως) φόρους. 

Ωστόσο ο αρμόδιος ελεγκτής κάπου στην μέση της έρευνας απομακρύνθηκε (δια ασήμαντον αφορμή-πειθαρχικό παράπτωμα), ενώ στο μεσοδιάστημα είχε κλείσει και η ΔΟΥ Κρανιδίου λόγω του σχεδίου συγχωνεύσεως των εφοριών. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι το Κρανίδι μετατράπηκε σε «ελληνικό Λίχτενστάϊν» για έναν πολύ απλό λόγο: Επειδή στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούσαν δυο (όλοι και όλοι) υπάλληλοι οι οποίοι φυσικά δεν είχαν την δυνατότητα να ελέγξουν το παραμικρό. Το τέλειο έγκλημα, δηλαδή! Αρκεί να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές από το ΣΔΟΕ, οι offshore του Κρανιδίου αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία τους έγινε αισθητή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μεγάλη «κινητικότητα» καταγράφηκε τη διετία 2007- 2008.Την ίδια στιγμή ως νομικοί εκπρόσωποι των offshore εταιρειών εμφανίζονται πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας και ιδιαίτερου φορολογικού ενδιαφέροντος: Από αγρότες και άνεργους μέχρι και μικριμαγαζάτορες, δικηγόρους και λογιστές. Κόσμο και κοσμάκη που -από τους ελέγχους προέκυψε ότι- χρησιμοποιήθηκε ως η «βιτρίνα» μεγαλοεπιχειρηματιών προκειμένου να αποκρυβούν οι φόροι των εκατομμυρίων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο γεωργός με τις 14 offshore και οι υπόλοιποι



Εξέχων πρόσωπο της λίστας των οffshore του Κρανιδίου είναι ο Ανδρέας Μ. Το επάγγελμα του συγκεκριμένου κυρίου, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, είναι εργάτης. Εργάτης ο οποίος όπως δήλωσε ασχολούνταν άλλοτε με εργατικές καλλιέργειες και άλλοτε στις οικοδομές. Και όμως βρέθηκε να εκπροσωπεί 14 εταιρείες οι οποίες μάλιστα ήταν ενεργές. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Ο Ανδρέας Μ. βρέθηκε να εκπροσωπεί τις εταιρείες: ALERT COMPANY LTD, AZORES MARITIME LIMITED, ERATO HOLDING LIMITED, FLARE HOLDING LIMITED, GOLDENLAND COMPANY LTD, GONYBEO LIMITED, ICARUS NAVIGATION LIMITED, LEADING LC, IRIDA EVER COMPANY LIMITED, MODESTY LIMITED, SHORE HOLDINGS COMPANY LTD, STET COMPANY, VETITCO LIMITED, XANTHAKO COMPANY LIMITED. Μάλιστα αποδείχτηκε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν κάνει δήλωση στην ΔΟΥ Κρανιδίου αλλά στην ΔΟΥ Φαλήρου!

Στα «χνάρια» του συγκεκριμένου «αχυρανθρώπου» και ένας ανεπάγγελτος. Ο Εμμανουήλ Μ. ο οποίος βρέθηκε να εκπροσωπεί τις εξής εταιρείες: DELAFORCE INVESTMENT, LES PIERRES INVESTMENT, MARCARINI INVESTMENTS και PROGRESSIVE ENTERPRISES.

Απο κοντά και ο Κωνσταντίνος Κ., εκπρόσωπος τριών εταιρειών. Της BASS ENTERPRISES S.A., της LANGLEY COMMERCIAL S.A. και της SNOW COVER COMMERCIAL S.A.

Οι 84 ανενεργές εταιρείες







Εκτός από τις 103 ενεργές offshore του Κρανιδίου που πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια σε πάρτι φοροδιαφυγής από τις έρευνες του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι υπήρχαν και 84 εταιρείες που για διάφορους λόγους είχαν φροντίσει να διακόψουν τις εργασίες τους. Εμπιστευτικό σημείωμα το οποίο βρίσκεται στην διάθεση μας αποκαλύπτει ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ στο υποθηκοφυλακείο Κρανιδίου διαπιστώθηκε ότι «πολλές εξ” αυτών είχαν μεταβιβάσει τα ακίνητά τους σε διάφορα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία μετά από έρευνα στο σύστημα TAXIS» προέκυψε ότι δεν τα συμπεριέλαβαν στις φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις οι οποίες ελέγχθηκαν αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή ύψους 1.9 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαιώθηκαν οι σχετικές παραβάσεις σε βάρος δυο Ελλήνων και ενός αλλοδαπού που εμφανίζονταν ως οι εκπρόσωποι των οffshore.

Και σε αυτή τη λίστα καταγράφονται ονόματα ανθρώπων στους οποίους φέρονται να ανήκουν μερικές δεκάδες offshore εταιρείες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο του Πέτρου Β. ο οποίος εκπροσωπούσε 14 συνολικά εταιρείες όπως τις: ASTRO DELMAR, ASTRO DOMINANTE, ASTRO NUESTO COMP, ATAX INVESTMENTS, CALVINE INVESTMENTS, EUROSE GROUP, EMBERS ENTERPRISES, HUXLEY INVESTMENTS, κ.α.

Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες

Μια σημαντική παράμετρος της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν ανήκουν στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, ούτε καν σε κατοίκους του Κρανιδίου ή της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι ασχολούνται με ενοικιάσεις ή πωλήσεις ακινήτων. Από τα αποτελέσματα των ερευνών, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που έφτασαν, προέκυψε ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι Ελληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων -παραλιακών κυρίως- εκτάσεων, 50 έως και 400 στρεμμάτων, γύρω από το Κρανίδι και απέναντι από τις Σπέτσες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Επιπλέον, σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, αρκετές από τις offshore ανήκουν σε ναυτιλιακά γραφεία των Αθηνών. Σημειώνουν, όμως, ότι «η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι ασυνήθιστη καθώς εμπίπτει στη ναυτιλιακή πρακτική που ακολουθείται″.

Τα χαμένα έσοδα



Το πλέον σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που άρχισαν να αποδίδουν οι έλεγχοι, μια σειρά από γεγονότα αποστέρησαν από τα δημόσια ταμεία έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Τα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεσή μας είναι άκρως αποκαλυπτικά. Από τις αναφορές των στελεχών του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι υπό το φόβο του ελέγχου αρκετές από τις υπεράκτιες εταιρείες φρόντισαν να πληρώσουν φόρους που απέκρυψαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την χρήση του 2010 στο υποθηκοφυλακείο Κρανιδίου προσήλθαν και πλήρωσαν οι εξής εταιρείες: XANTHIAKO CO LTD, SHORE HOLDING CO, AZORES MARITIME, GOLDEN ISLAND, ERATO HOLDING, ICARUS NAVIGATION, FLARE HOLDING, LEADING, ALERT, IRIDA EVER COMPANY LTD, KEYMARK COMPANY LIMITED, DELAFORCE INVESTMENTS, EDNA INVESTMENTS, PROGRESSIVE ENTERPRISES, LES PIERRES, MARCARINI.

Μάλιστα το ίδιο ποσό υπολογιζόταν ότι θα εισπραχθεί για το έτος 2011, ενώ σε τρεις περιπτώσεις για τις οποίες εκδόθηκε εντολή ελέγχου βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 1.8 εκατ. Ευρώ. Μια τέταρτη εταιρεία που ελεγχόταν (Μariald Holding) θα απέδιδε στα δημόσια ταμεία «τουλάχιστον 6 εκατ. Ευρω), ενώ σε μια άλλη εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 4 εκατ. Ευρώ. Επίσης στο εμπιστευτικό έγγραφο αναφέρεται ότι είχαν εκδοθεί 12 εντολές ελέγχου για δυο φυσικά πρόσωπα και 10 εταιρείες.

Στη συνέχεια, βέβαια, ο αρμόδιος ελεγκτής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου απομακρύνθηκε από τη θέση του ενώ η ΔΟΥ Κρανιδίου μεταφέρθηκε λόγω… συγχωνεύσεως. «Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να δραπετεύσουν από τα δημόσια ταμεία» λέει ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ, κάνοντας λόγο για ωμό σκάνδαλο.

Δείτε τη λίστα με τις υπεράκτιες εταιρίες που εξασφάλισε αποκλειστικά το ereportaz











*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Espresso στις 16/05
ereportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου