Με μια πρωτοφανή και προκλητική τοποθέτηση απαντά η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στο αίτημα που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός με συνέντευξή του στον Observer σχετικά με τον δανεισμό των κλεμμένων από τον λόρδο Έλγιν Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Μουσείου αναφέρει πως «προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση
περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία κι όχι η Ελλάδα», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο κι όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.
Έτσι, όπως φαίνεται, η απάντηση βάζει «φρένο» στην ιδέα να επιστραφούν τα Γλυπτά έστω και ως δάνειο, αφού όχι μόνο δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει τέτοια δήλωση από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει νωρίτερα, στη συνέντευξη στον Observer, ότι: « Όχι απλώς η απαίτησή μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ακέραια», αλλά και ότι ο δανεισμός των γλυπτών δεν θα αποτελούσε απλώς και μόνο μια χειρονομία καλής θέλησης αλλά και μια «ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της ελληνικής απαίτησης».
Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ διά του εκπροσώπου του πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επικροτεί και επεκτείνει την προκλητικότητα του Βρετανικού Μουσείου επισημαίνοντας πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου και συνεπώς οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η νομιμοποίηση της κλοπής όλων των αιώνων από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι απόλυτη και καλύπτεται πολιτικά από τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό. Το Βρετανικό Μουσείο με πρωτοφανή παραβίαση των κανόνων περί πολιτισμικής κληρονομιάς αποκαλεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα ιδιοκτησία του. Προφανώς, οι επίτροποι του Μουσείου είναι απόγονοι και κληρονόμοι του Φειδία, του Ικτίνου και του Καλλικράτη.
Η Βρετανία για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ως ηγεμών της παγκόσμιας πειρατείας. Από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα ευρήματα στις πυραμίδες της Αιγύπτου έως και τους πειρατές της Καραϊβικής. Πρόκειται για μία έκφραση πολιτισμικού και πολιτικού ξεπεσμού και για μία απόδειξη πως όσοι αιώνες κι αν περάσουν, όσο κι αν η ιστορία έχει τιμωρήσει τις αυτοκρατορίες, το πάθημα δεν γίνεται μάθημα.
Μενδώνη: «Δεν δεχόμαστε βρετανική κυριότητα στα Γλυπτά Παρθενώνα»
Τυχόν δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους, ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού.
Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα», σημειώνοντας πως τη δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε κλοπή τη μεταφορά των μαρμάρων στο Λονδίνο.
Αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και δεν αναιρείται από το άνοιγμα του πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, είπε.
«Από τη στιγμή που έχουμε κλοπή, αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής, επεσήμανε η υπουργός. Διευκρίνισε, δε, ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου