Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ. ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
sxolio-xrimatistirio-athinon-xa

Τα πιο σκοτεινά σενάρια για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία μελετούν διεθνείς αναλυτές των οποίων οι προβλέψεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.
Όταν περάσει η πανδημία, που έχει ήδη προσβάλλει περισσότερους από 130.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, «ξέρουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θα κλονιστούν, οι πολίτες θα τις κατηγορήσουν ότι απέτυχαν να ανταποκριθούν στη κρίση. Ορισμένες οικονομίες θα γνωρίσουν αναταράξεις, άλλες θα καταρρεύσουν», προβλέπει ο Τζον Άλτερμαν, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά υποβάθμιζε τους κινδύνους από την ασθένεια Covid-19, επέβαλε αιφνιδίως απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για όλους τους Ευρωπαίους, για να καταπολεμήσει τον ιό. Μια απόφαση που προκάλεσε την αγανάκτηση των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν είχαν ενημερωθεί.
Η Κίνα προσπάθησε ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει την κρίση για να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ, που προσπαθούν να περιορίσουν την κινεζική επιρροή στον κόσμο. Ένα κινεζικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε μάλιστα ότι ενδέχεται να σταματήσουν οι εξαγωγές κινεζικών ιατρικών μασκών, για να πειστεί η Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις σε βάρος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei.
Στο Πεκίνο κυκλοφόρησαν επίσης «θεωρίες συνωμοσίας» κατά των ΗΠΑ, όπως εκείνη που υπονοεί ότι οι Αμερικανοί ήταν εκείνοι που έφεραν τον κορωνοϊό στην Ουχάν.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της, προσπάθησε να συνδέσει την ασθένεια με την Κίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών που αποκαλεί «ιό της Ουχάν» τον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19.
Γενικότερα όμως, η πολιτική πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει, συνέχισε ο Γκριν: ο Σι Τζινπίνγκ, που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο «απρόσβλητος» στην Κίνα, έχει γίνει στόχος επικρίσεων ενώ οι χρήστες του διαδικτύου στη χώρα του εκθειάζουν τους γιατρούς. Το ίδιο συμβαίνει στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να επαινούν το έργο του Άνθονι Φαούτσι, του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου