Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011


Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στον κ. Μυρωτή πρώην εκδότη της εφημερίδας «Αργώ»

Η  Ελευθερία της Κριτικής,  σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ

                                       του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
                                          Δημοτικού Σύμβουλου Κατερίνης

       Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στον κ. Μυρωτή πρώην εκδότη της εφημερίδας «Αργώ».
      Θεωρούμε ότι ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος με το ύφος και  τον τρόπο της κριτικής ενός δημοσιογράφου το πιο σημαντικό είναι να μπορεί ο κάθε δημοσιογράφος να ασκεί ελεύθερα κριτική.
         Όχι για να εγκωμιάζει σε διατεταγμένη και πολλές φορές επ αμοιβή υπηρεσία αλλά για να κρίνει κακώς κείμενα στην πατρίδα μας και στην Πιερία.
Και δυστυχώς τα κακώς κείμενα είναι πολλά και οι κριτικές φωνές λίγες.
       Έχει γίνει δεκτό σε πάγια πλέον νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και από την Ελληνική Δικαιοσύνη ότι ο δημοσιογράφος στην κριτική του έχει το δικαίωμα να είναι δηκτικός, καυστικός και ακόμη περισσότερο να υπερβάλλει σε μια προσπάθεια να κεντρίσει την κοινή γνώμη, να ερεθίσει τα αντανακλαστικά της. Φυσικά εδώ δεν μιλάμε για δικαίωμα να υβρίζει ή να συκοφαντεί  και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε ούτε εξύβριση, ούτε συκοφαντία.
       Το περίεργο είναι ότι σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη η λέξη περιβόητη «σημαίνει ότι η φήμη της έχει φθάσει παντού, περιλάλητη, ξακουστή», έχοντας μάλιστα θετική και όχι αρνητική έννοια.
      Επί του πραγματικού η εγκατάσταση και λειτουργία της γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας στην Παραλία Πιερίας, δίπλα στην άμμο, η οποία απασχόλησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τον Δήμο Παραλίας, έφθασε μέχρι τον κ. Αγγέλου  ιδιαίτερο του κ. Καραμανλή από τον πρώην βουλευτή κ. Καρπούζα και  απασχόλησε τα τοπικά ΜΜΕ κατ επανάληψη αποτελούσε και αποτελεί πράγματι μια περιβόητη υπόθεση και ως εκ τούτου ο χαρακτηρισμός «περιβόητη» δεν μπορεί να είναι κολάσιμος. Πόσο μάλλον όταν η εφημερίδα αναπαραγάγει σε έντυπη μορφή αυτούσιο το ρεπορτάζ  blogs  για το οποίο ρεπορτάζ το blog ορθώς δεν διώχτηκε.
         Σε κάθε περίπτωση στις δύσκολες μέρες που περνάει ο λαός μας είναι απαραίτητη η προάσπιση από όλους μας της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της κριτικής ακόμα και της οξείας  για να μην οδηγηθούμε στη βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό, εύκολο και υπάκουο θύμα στις επιταγές της Τρόικας και του Μνημονίου.

Κατερίνη 14/12/12
Αντώνης Δ.     Μάντζιος, οικονομολόγος,
  Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου