Πέμπτη 11 Απριλίου 2013


ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πρώτη καταχώρηση: 11/04/2013 - 09:00
Τελευταία δημοσίευση: 15:56Τσούζουν
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τη θεοκατάρατη «δόση» να αναβάλλεται για τον Μάϊο και την  «τρόϊκα» να μαστιγώνει την ήδη ρεζιλεμένη κυβέρνηση για τους 2.000 επίορκους υπαλλήλους, κορυφαίο πολιτικό γεγονός της ημέρας είναι σήμερα  το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ που συγκεντρώνει το γενικό ενδιαφέρον . Το ΚΚΕ είναι το μακροβιότερο ελληνικό κόμμα (ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1918) και έπαιξε, ούτως  ή άλλως, βαρυσήμαντο ρόλο στην  πολιτική, κοινωνική και εθνική ζωή της χώρας.
Το  τρέχον ερώτημα  είναι ποιός θα εκλεγεί  την Κυριακή νέος Γενικός Γραμματέας, εάν πράγματι η Αλέκα Παπαρήγα, επί 22 χρόνια στην ηγεσία, αναγγείλει ότι δεν θα εκθέσει  υποψηφιότητα .Επί των ημερών της το ΚΚΕ άντεξε στις μεγάλες δοκιμασίες που κορυφώθηκαν  με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ το 1989.  Η ίδια έχει κερδίσει την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων, αλλά…
Στις  εκλογές του Μαϊου του 2012 το ΚΚΕ πήρε 536.000 ψήφους (8,5 %) και 26 έδρες, ενώ τον Ιούνιο του ιδίου έτους έλαβε μόνο 277.000 ψήφους (4,5 %) και 12 έδρες. Εκτοτε διατηρεί το ίδιο πάνω-κάτω ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, δι΄ό και η Αλέκα Παπαρήγα έχει σημειώσει την ανάγκη «νέου αίματος» στην ηγεσία του κόμματος. Ηγετικά στελέχη  έχουν ταχθεί υπέρ των ριζικών προσαρμογών στη σημερινή πραγματικότητα.
Επί ηγεσίας Φλωράκη, μετά το 1974 ,το ΚΚΕ είχε λάβει 856.000 ψήφους (13 %) και 28 έδρες. Πριν από αυτόν κορυφαίοι ηγέτες του κόμματος υπήρξαν ο Γιώργος Σιάντος επί κατοχής , ο Νίκος Ζαχαριάδης επί εμφυλίου και αργότερα ο Γκρόζος, ο Κολιγιάννης και ο Φαράκος. Οι πολλαπλές εσωτερικές κρίσεις , οι συνεχείς αλλαγές ηγεσίας και τα πολιτικά λάθη υπήρξαν οι μεγάλες πληγές του κόμματος.
Το μέγα ερώτημα σήμερα είναι αν το κόμμα αυτό θα καταφέρει , όπως επί κατοχής, να γίνει η κινητήρια δύναμη της αριστερής αντίστασης στην ξένη υποδούλωση ή θα παραμείνει ερμητικά κλεισμένο στο 5% ,με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα  να διεκδικεί απερίσπαστος την εξουσία


Tags: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΑΛΑΡΗΣΤΣΟΥΖΟΥΝ   PIGI  ENIKOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου