Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Συναρπάζει όλο τον κόσμο το μυστήριο της Αμφίπολης



Το μυστικό που κρύβουν οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης προσπαθούν να βρουν οι αρχαιολόγοι με τους κατοίκους του μικρού χωριού της Μεσολακιάς Σερρών να πλάθουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες, ξεπερνώντας ακόμη και τον Θηβαίο βασιλιά Οιδίποδα.

Στο καφενείο του μικρού χωριού η κίνηση είναι πλέον διαρκής και αυξημένη. Η Μεσολακιά, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις τελευταίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.

Οι τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζονται καθημερινά, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που προσπαθούν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο λόφος του Καστά.

Έναν λόφο που, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρωτοάγγιξε με την αρχαιολογική του σκαπάνη, πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης.

Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του, καθώς οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά.

Ακολούθησε, όμως, τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία, καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό, λέει η αρχαιολόγος Κ. Περιστέρη

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της ανασκαφής στην αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

«Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ.» τόνισε η κ. Περιστέρη και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο».

Την εξελισσόμενη ανασκαφή επισκέφθηκε, χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Έτσι θα μπουν στον τύμβο οι αρχαιολόγοι

«Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν ανοίγουν αμέσως τον τάφο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ώστε να δούμε τις έχει μέσα;».

Είναι μια ερώτηση που τίθεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην ανασκαφή έχουν αναζωπυρωθεί οι ελπίδες για μεγάλο εύρημα.

Δεν είναι, όμως, τυχαίο ότι και ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει χρηματίσει υπουργός Πολιτισμού, και ο νυν υπουργός Κ. Τασούλας συστήνουν υπομονή μέχρις ότου ο τάφος ανοίξει με αρχαιολογικό τρόπο.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτήν τη στιγμή, αναφέρει το «Έθνος» η ανασκαφική ομάδα έχει σκάψει σχεδόν ολόκληρη την ταφική οδό, πλάτους 4,5 μέτρα και έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής 13 σκαλοπάτια που οδηγούν κατηφορικά στην είσοδο. Η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος…

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην Αρχαία Αμφίπολη, με αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης να φιλοξενούν φωτογραφίες από τον χώρο των ανασκαφών και φιλοξενούν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για την ανακάλυψη ενός εξαιρετικά σημαντικού τάφου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο σε άρθρο του για το «μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη του αρχαίου τάφου στην Ελλάδα», ενώ αναφορές έχουν κάνει το Associated Press, το ABS News και το FOX News.

Ο Βρετανικός Guardian σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη, ο οποίος σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη από την πρώιμη ελληνιστική εποχή.

«Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μαρτυρά κάποια σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές το 2012 και αναμένεται ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον τάφο στο τέλος του μήνα, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν ποιος ήταν θαμμένος εκεί», αναφέρει η εφημερίδα.

«Οι Ελληνες ελπίζουν ότι βρήκαν στην Αμφίπολη τον τάφο μέλους της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τον χώρο και έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», αναφέρουν τα γερμανικά Focus, DPA και Suedeutche Zeitung, ενώ λεπτομερέστατο ρεπορτάζ φιλοξενεί και το BBC.

Τέλος ρεπορτάζ για τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αρχαία Αμφίπολη, έχουν κάνει το Reuters, η Washington Post και η Le Figaro.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου