Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

ην κάνεις αυτά τα πράγματα το καλοκαίρι όταν έχει καύσωνα


   Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι συνώνυμο του ήλιου και της ανεμελιάς, όμως...  

 

τις τελευταίες δεκαετίες οι θερμοκρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραίες και ο καύσωνας – δηλαδή η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών – δεν είναι απλώς ενοχλητικος, αλλά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Πέρα από το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Απαγορεύεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

Η έντονη φυσική δραστηριότητα κατά τις ώρες αιχμής (11:00 – 17:00) είναι επικίνδυνη, ακόμα και για υγιή άτομα. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και αυξημένης υγρασίας κάνει το σώμα να δυσκολεύεται να αποβάλει τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή ακόμα και θερμοπληξία. Προτείνεται η άσκηση νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου και πάντοτε σε σκιερά ή κλιματιζόμενα περιβάλλοντα.

Δεν μένουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο χωρίς προστασία

Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, η έκθεση στον ήλιο για πολλές ώρες χωρίς καπέλο, αντηλιακό και γυαλιά ηλίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα, θερμοπληξία και σοβαρή αφυδάτωση. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την έκθεση, ενώ οι υπόλοιποι οφείλουν να προστατεύονται με κατάλληλη ένδυση και επαρκή σκίαση.

Αποφεύγουμε βαριά γεύματα και κατανάλωση αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια καύσωνα, το σώμα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια αλλά περισσότερα υγρά. Τα βαριά ή λιπαρά γεύματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος λόγω της διαδικασίας της πέψης. Το αλκοόλ, από την άλλη, αφυδατώνει και επηρεάζει τη θερμορύθμιση. Προτιμήστε ελαφριά, δροσερά γεύματα και άφθονο νερό.

Δεν κλείνουμε τα παράθυρα και τον εξαερισμό όταν δεν υπάρχει κλιματισμός

Ένα συχνό λάθος είναι να κρατάμε ερμητικά κλειστά τα παράθυρα χωρίς κλιματιστικό. Αυτό εγκλωβίζει τη θερμότητα μέσα στο σπίτι. Αν δεν υπάρχει κλιματισμός, η καλύτερη πρακτική είναι να αερίζουμε καλά τον χώρο τις βραδινές ώρες και να κρατάμε κλειστά παντζούρια και κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν αφήνουμε ποτέ παιδιά ή κατοικίδια σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Ακόμα και για λίγα λεπτά, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να μετατραπεί σε φούρνο. Η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 50–60°C μέσα σε λίγα λεπτά, οδηγώντας σε θερμοπληξία και θάνατο. Είναι απολύτως απαγορευτικό να αφήνουμε παιδιά ή κατοικίδια στο όχημα, ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα.

Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης

Ζάλη, έντονη εφίδρωση, αδυναμία, πονοκέφαλος, ταχυπαλμία και ναυτία είναι προειδοποιητικά σημάδια θερμικής εξάντλησης. Αν τα αγνοήσουμε, μπορεί να εξελιχθούν σε θερμοπληξία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει άμεσα να μεταφερθούμε σε σκιερό ή δροσερό μέρος, να πιούμε νερό και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Συμπέρασμα: Η πρόληψη σώζει ζωές

Ο καύσωνας δεν είναι απλώς «μια καυτή μέρα», αλλά μια κατάσταση που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ακολουθώντας βασικούς κανόνες πρόληψης και αποφεύγοντας επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορούμε να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας. Το φετινό καλοκαίρι, ας απολαύσουμε τη ζέστη… με σύνεση!

πηγή: e-howto.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου