Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012


Υπάλληλος-αράχνη υπεξαίρεσε 30 εκατ. ευρώ



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Μίλλη Σιδέρη
Σε υπόθεση υπεξαίρεσης 30 εκατομμυρίων ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων καταθετών, εμπλέκεται ανώτερο τραπεζικό στέλεχος και άγνωστοι μέχρι στιγμής συνεργοί, κεντρικού καταστήματος πιστωτικού ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη.

Στην υπόθεση, που χαρακτηρίζεται από ανώτερους τραπεζικούς «κύκλους» ως «σκάνδαλο της πενταετίας» και αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr, εμπλέκονται πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, μεταξύ των οποίων και η υπάλληλος, Μ.Μ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος άνοιξε 14 λογαριασμούς τους οποίους χρησιμοποιούσε η ίδια και οικεία της πρόσωπα και –εν αγνοία των καταθετών- μετέφερε εκεί τα χρήματά τους. Στη συνέχεια, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-banking, σήκωνε σταδιακά μεγάλα ποσά από τις καταθέσεις τα οποία και μετέφερε σε άλλο λογαριασμό που είχε ανοίξει στο όνομα μιας φίλης της αλλά και ενός πελάτη τράπεζας ο οποίος φυσικά δεν γνώριζε τίποτα.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του τραπεζικού «colpo grosso» ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011, όταν οι καταθέτες αντιλήφθηκαν ότι είχαν εξαφανιστεί τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους.
Πώς ανακάλυψαν τη «λεηλασία»  

Εκείνο το διάστημα, η κυρία Γεωργία Γκιώκη, μια εκ των θυμάτων, που είχε μεγάλα ποσά σε καταθέσεις και ήταν και επενδύτρια, ζήτησε από το πιστωτικό Ίδρυμα να της χορηγηθούν οι κινήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που κατείχε εκείνη και η οικογένεια της. Ωστόσο η εμπλεκόμενη υπάλληλος, η οποία διαχειριζόταν τα επενδυτικά προγράμματα, έλειπε με άδεια… 
Το θύμα επέστρεψε μια εβδομάδα αργότερα και αιτήθηκε εκ νέου να πληροφορηθεί για τις κινήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων. Άκουσε, όμως, την ίδια δικαιολογία, ότι δηλαδή η αρμόδια υπάλληλος λείπει με αναρρωτική άδεια. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο διευθυντή του καταστήματος απαιτώντας να ενημερωθεί άμεσα για την υπόθεσή της.
Με λίγες ημέρες καθυστέρηση ο διευθυντής την πληροφόρησε ότι δεν υπάρχουν καταχωρημένα στα ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας τα αμοιβαία κεφάλαια αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία, όπως της είπε, είχαν κάνει φτερά! Τι είχε συμβεί;
Το μεγάλο «κόλπο»
Από την εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της τράπεζας, αποκαλύφθηκε ότι η επίορκη υπάλληλος μέσω μιας συναδέλφου της ταμία, καταχωρούσε συναλλαγές στο σύστημα χωρίς να έχει την έγκριση των δικαιούχων. Για την ακρίβεια, χρέωνε τους πραγματικούς λογαριασμούς των καταθετών και στη συνέχεια πίστωνε τα ποσά σε «πλαστούς» που είχε ανοίξει. Σε αυτούς τους λογαριασμούς είχε μάλιστα ορίσει ως συνδικαιούχο και μια φίλη της, ενώ στη συνέχεια μέσω του συστήματος e-banking μετέφερε τα χρήματα από τους «πλαστούς» λογαριασμούς σε εκείνους της φίλης της αλλά και ενός ακόμη προσώπου πελάτη της τράπεζας ο οποίος δε γνώριζε τίποτα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην κατοχή του συγκεκριμένου στελέχους βρέθηκαν όλοι οι κωδικοί πρόσβασης στους λογαριασμούς ενώ η ίδια φρόντιζε να καταστρέφει όλα τα ενημερωτικά σημειώματα που έπρεπε να λαμβάνουν οι καταθέτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θύματα της ίδιας απάτης –εκτός από την κυρία Γκιώκη και την οικογένειά της- έχουν πέσει δεκάδες ακόμη πελάτες του πιστωτικού Ιδρύματος καθώς συνολικά έχουν υποβληθεί περί τις 70 καταγγελίες.
Ασφαλιστικά μέτρα κατά του στελέχους
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το επίσημο ενημερωτικό της Τράπεζας της Ελλάδος το εν λόγω πιστωτικό Ίδρυμα έχει ήδη κινηθεί νομικά εναντίον της επίορκης υπαλλήλου. Συγκεκριμένα έχει καταθέσει εναντίον της ασφαλιστικά μέτρα ενώ παράλληλα την κατηγορεί ότι προέβει σε «πλείστες ενέργειες κατά παράβαση των εγκυκλίων, των εσωτερικών διαδικασιών και κανονισμών της Τράπεζας κάποιες εκ των οποίων στοιχειοθετούν τα αδικήματα της πλαστογραφίας, υπεξαίρεσης και καταστροφής εγγράφων».
Δείτε το έγγραφο

Μάλιστα το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η Τράπεζα προκειμένου να «διαφυλάξει το κύρος της αλλά και την ασφάλεια των τραπεζικών εργασιών θα καταβάλει στους δικαιούχους πελάτες το υπεξαιρεθέν ποσό των 1.170.749 ευρώ ή όποιο ποσό στο οποίο θα ανέλθει η ζημιά από τα δικά της διαθέσιμα».
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι το συγκεκριμένο πιστωτικό Ίδρυμα σε ενημέρωση που παρείχε στην Τράπεζα της Ελλάδος επεσήμανε ότι δεν θα επιστραφούν τα υπόλοιπα 29 εκατ. ευρώ στους καταγγέλλοντες αλλά αντιθέτως ότι θα ζητήσουν από εκείνους να επιστρέψουν στην Τράπεζα ποσό ύψους 800.000 ευρώ. 
 http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου