Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Απώλειες 175.386.000,00€ ετησίως από την αγορά της Κατερίνης και προτάσεις – λύσεις για την Οικονομική Ανάπτυξη του Νομού



Άμεση ανάγκη στήριξης της τοπικής οικονομίας με σταθερές και αναπτυξιακές προτάσεις τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του νομού μας είναι τα αποτελέσματα της διαβούλευσης της Νομαρχιακής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ν.Ο.Κ.Ε.) Ν.Πιερίας. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και στοιχείων των φορέων της επιτροπής έδειξαν ότι ο νομός μας χάνει τεράστια ποσά από διαρροές και άλλες μη αναπτυξιακές κινήσεις. Ιδιαίτερα η πόλη της Κατερίνης χάνει κατά μέσο όρο το ποσό των 175.386.000,00€ ετησίως, ένα ποσό το οποίο θεωρείται μεγάλη οικονομική ανάσα εάν είχε τοποθετηθεί στην αγορά της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, μια αναπτυξιακή πρόταση της ΝΟΚΕ είναι η δημιουργία νέου τμήματος ΤΕΙ με αριθμό φοιτητών τέτοιο ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές οικονομικής ευημερίας της πόλης μας. Η πόλη της Κατερίνης μπορεί να υποστηρίξει την διαβίωση 2.500 φοιτητών. Τα οικονομικά οφέλη για την πόλη μας από το νέο τμήμα καθώς και το υπάρχον φθάνουν στα 15.750.000,00€ ετησίως. Άριστο παράδειγμα τέτοιας ανάπτυξης θεωρείται η πόλη της Καστοριάς η οποία ξεκίνησε με 500 φοιτητές και σήμερα αριθμοί 2.500 εγγεγραμμένους φοιτητές και φυσικά τα οικονομικά οφέλη αποτελούν μεγάλη στήριξη της τοπικής τους οικονομίας. Το 80% τον γουναράδικων της πόλης τα οποία υπολειτουργούσαν έκαναν αλλαγή δραστηριότητας ώστε να είναι συναφή με ανάγκες κάλυψης της ‘νέας’ αγοράς .

Επόμενη αναπτυξιακή πρόταση της Ν.Ο.Κ.Ε. Πιερίας αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στον Σβορώνο Πιερίας στις Παλαιές Εγκαταστάσεις τις Μοίρας Πυροβολικού, δύναμης 1.000 ατόμων.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν μετεγκατασταθεί τέσσερα κέντρα μακριά από το κέντρο των Αθηνών στις παρακάτω πόλεις :

Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα

Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού ΚΕΒΟΠ στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας στην Καρδίτσα

Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού στα Γρεβενά

Με την σύμπραξη των βουλευτών του νομού μας, της Νομαρχίας Πιερίας, του Δήμου Κατερίνης και τις Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούμε να ζητήσουμε από το Υ.ΕΘ.Α. για εγκατάσταση κέντρου εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων στην πόλη της Κατερίνης. Υπάρχουν Κέντρα Εκπαιδεύσεως ακόμα στην περιοχή της Αττικής καθώς και μεγάλη πληθώρα στην Τρίπολη τα οποία εάν υπάρχουν οι σωστές εγκαταστάσεις στον τόπο μας (Σβορώνος) μπορούν να μετεγκατασταθούν άμεσα.

Ο οικονομικός κύκλος θα ήταν κατά μέσο όρο στο ύψος των 9.636.000,00€ ετησίως.

Μεγάλο πλήγμα είναι και η τοπική διαρροή της αγοράς. Χρειάζεται άμεση στήριξη της τοπικής αγοράς καλλιεργώντας το «τοπικό» συναίσθημα για την οικονομία μας μέσω διαφήμισης αλλά και καλύτερων προσφορών από τους τοπικούς εμπόρους ώστε να μειώσουμε την μεγάλη διαρροή που υπάρχει προς την αγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και της Λάρισας. Μεγάλο πλήγμα μεσούσης της κρίσης θεωρείται και η έναρξη δραστηριοτήτων αλυσίδας πολυκαταστημάτων καθώς και τα γνωστά «κινέζικα» προϊόντα. Οι απώλειες του τοπικού εμπορικού κλάδου φθάνουν τουλάχιστον στα 150.000.000,00€ ετησίως. Όπως φαίνεται, μεγάλο σφάλμα αποτελεί η τοποθέτηση ρευστού σε άλλες αγορές εκτός συνόρων του νομού μας με αποτελέσματα καταστροφικά αλλά και επιμήκυνσης της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων πρέπει να θεωρείται δεδομένο τόσο οι οικονομικές προσφορές από τον εμπορικό κλάδο της πόλης μας όσο και το αίσθημα στήριξης της τοπικής μας οικονομίας από τους καταναλωτές της πόλης μας. Θεωρείται αδιανόητο να μην στηρίζουμε την τοπική μας οικονομία και να στηρίζουμε άλλες αγορές οι οποίες ουδέποτε θα στηρίξουν την τοπική μας αγορά. Πρέπει να δημιουργηθεί καλύτερο καταναλωτικό αίσθημα για στήριξη της τοπικής μας οικονομίας.

Ιδιαίτερη λύση για την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας και διεξόδου αυτής από την σημερινή κρίση θα αποτελέσουν και τα Αναπτυξιακά Επενδυτικά Προγράμματα μέσω Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ). Ο νομός μας θα πρέπει να στηριχθεί με διαφοροποιημένα κριτήρια επιχορήγησης σε σχέση με άλλους νομούς μια και τα τελευταία 10 χρόνια είναι στους πέντε (5) φτωχότερους νομούς της Ελλάδος με πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Πρόταση μας, είναι να υποβληθούν μελέτες σε όλους τους τομείς ανάπτυξης ώστε να μην χαθεί ούτε ένα κονδύλιο από την περιοχή μας. Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεων, ελέγχου και ρευστοποιήσεων των προγραμμάτων για άμεση στήριξη της αγοράς. Είναι επιτακτική η ανάγκη λόγω κρίσης να στηριχθεί η τοπική μας οικονομία (Ν.Πιερίας 4ος ποιο φτωχός νομός στην Ελλάδα κατά κεφαλήν εισόδημα) με άμεση ρευστότητα μέσω του κρατικού μηχανισμού και όχι μέσω των τραπεζών μια και αυτές είναι που δημιούργησαν την πιστοληπτική και οικονομική κρίση. Αυτές οι προτάσεις είναι βραχύχρονες, προκειμένου η τοπική κοινωνία να έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα κυκλοφοριακής οικονομικής ροής, με αποτέλεσμα την τοπική ανάκαμψη της οικονομίας.


Γκούνας Αθανάσιος

Πρόεδρος Νομαρχιακής Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής (ΝΟΚΕ) Ν.Πιερίας

Οικονομολόγος - Μελετητής

Εργ. Συνεργάτης ΤΕΙ Θεσ/νίκης

Μέλος 4ου Περιφερειακού Τμήματος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου