Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση Ποδηλατικής Απόδρασης Πιερίας σχετικά με το χθεσινό θάνατο του ποδηλάτη

Χθες το βράδυ 24/8 ο Σύλλογός μας είχε διοργανώσει ποδηλατάδα και party κάτω από την πανσέληνο. Στην επιστροφή μας από την Παραλία Κατερίνης (όπου και διοργανώθηκε το εν λόγω γεγονός) γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα θανατηφόρου τροχαίου με θύμα έναν ποδηλάτη.

Περί ώρα 1:00 - 1:30, κι ενώ το ποδηλατικό κονβόι όσων συμμετείχαμε στο party του Συλλόγου κινούνταν στον παράδρομο Παραλίας Κατερίνης με κατεύθυνση προς Κατερίνη, (πιστοί στους στοιχειώδεις κανόνες ποδηλατικής ασφάλειας, κινούμασταν σε στίχο έχοντας τα φώτα μας αναμμένα) μας προσπέρασε ένα αυτοκίνητο, το οποίο περίπου ένα χιλιόμετρο πιο κάτω παρέσυρε και σκότωσε τον ποδηλάτη. Περνώντας από το σημείο 5-10 λεπτά μετά το δυστύχημα, βρεθήκαμε ενώπιον ενός τραγικού σκηνικού, με τον άνθρωπο να κείτεται νεκρός, ενώ είχε ήδη καταφτάσει η αστυνομία και η τροχαία.

Η διαδρομή Κατερίνης – Παραλίας, (και όχι μόνο) έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι είναι άκρως επικίνδυνη για τους ποδηλάτες. Προτού ακόμα ξεπεράσουμε το σοκ του θανάτου του ποδηλάτη Βασίλη Πόδα πριν από 3 μήνες, έρχεται και αυτό το περιστατικό και μάλιστα σχεδόν μπροστά στα μάτια μας, για να επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο όλα αυτά για τα οποία ο Σύλλογός μας φωνάζει και αγωνίζεται.

Παντελής έλλειψη υποδομών. Ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι ποδηλάτες βαρύτατος. Μόνο το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, τα ατυχήματα και δυστυχήματα με θύματα ποδηλάτες ανέρχονται σε 3 θανατηφόρα (27,83 και 32 χρονών) και 4 τραυματισμούς (85,45,50 και 13 χρονών). Ο συγκεκριμένος παράδρομος Παραλίας - Κατερίνης, είναι κακοφωτισμένος και μάλιστα σε κάποια σημεία του σκοτεινός. Δεν υπάρχουν προστατευτικά που να τον διαχωρίζουν από τον κεντρικό δρόμο στον οποίο αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες. Έτσι, όποιος κινείται εκεί, κινδυνεύει από την παραμικρή τυχόν στραβοτιμονιά κάποιου αδέξιου, αμελούς ή μεθυσμένου οδηγού. Χρησιμοποιείται κατά κόρον από οδηγούς που θέλουν να αναπτύξουν ταχύτητες και να αποφύγουν το αλκοτέστ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου.

Γιατί να συμβαίνουν αυτά κύριοι Δήμαρχοι Παραλίας και Κατερίνης; Κύριε Νομάρχη; Γιατί επιτρέπετε να χάνονται έτσι ανθρώπινες ζωές νέων ανθρώπων; Πριν 3 μήνες σκοτώθηκε 27χρονος, χθες 32χρονος… Θα μπορούσε να είναι ένας από εμάς. Θα μπορούσε να είχε παρασύρει το ποδηλατικό κομβόι μας που επέστρεφε από Παραλία προς Κατερίνη. Πότε επιτέλους θα αποφασίσετε ότι πρέπει να παρέχετε ασφάλεια στους ποδηλάτες και ανάσα στο αστικό περιβάλλον; Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσετε ότι το να φτιάξετε έναν ποδηλατόδρομο έστω στοιχειώδη δεν είναι ιδιαίτερο κόστος και μάλιστα στη συγκεκριμένη διαδρομή που είναι επίπεδη και ευθεία; Πότε θα αποφασίσετε να βάλετε ένα τέλος στον τόσο άδικο χαμό τόσων ανθρώπων; Πότε θα αναγνωρίσετε τα δικαιώματα των ποδηλατών, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη αλλά και σε ολοένα και περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, το ποδήλατο κερδίζει έδαφος με τη δημιουργία όλο και περισσότερων υποδομών;

Υπό το φως αυτών των γεγονότων στο σκοτεινό παράδρομο, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών κύριοι της πολιτείας και για αυτό το λόγο η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ σας καλεί να αναλάβετε επιτέλους ΔΡΑΣΗ.

Εκφράζουμε τα συλληπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του άτυχου ποδηλάτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου