Πέμπτη 9 Μαΐου 2013


Eπιδοτήσεις για άλογα "φαντάσματα"

Πρώτη καταχώρηση: 09/05/2013 - 16:48
Τελευταία δημοσίευση: 16:48Κοινωνία
Eπιδοτήσεις για άλογα φαντάσματα
Eπιδοτήσεις για άλογα "φαντάσματα"

Ως εκτροφείς αλόγων "φαντασμάτων" , παρουσιάζονταν κάποιοι επιτήδειοι προκειμένου να λαμβάνουν ευρώ από επιδοτήσεις.

Η «κομπίνα» πηγαίνει περίπου 6 χρόνια πίσω όταν η τότε διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, διέθετε εκτάσεις σε αγρότες στην περιοχή «Καλό Νερό» του Δήμου Νίκαιας -ερήμην του Δήμου. Σε αυτές τις εκτάσεις όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας,  φέρεται να εξέτρεφαν ιπποειδή (άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια), προκειμένου να καρπώνονται τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις που έφθαναν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Στην τελευταία προεκλογική περίοδο για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια ο νυν δήμαρχος ο οποίος ήταν δήμαρχος και την περασμένη τετραετία, ενώ προ μηνός επανήλθε στο θέμα καθώς, οι γεωπόνοι του Δήμου του ανέφεραν ότι υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για παραχώρηση εκτάσεων με αντικείμενο την εκτροφή ιπποειδών.
Τότε, ο δήμαρχος απευθύνθηκε εγγράφως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνοντας για την κατάσταση, δεδομένου ότι και προϊστορία υπήρχε και ότι η σήμανση των ιπποειδών δεν έχει θεσμοθετηθεί δια νόμου.
Μεταξύ άλλων στην απάντηση που έλαβε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του γνωστοποιήθηκε ότι ήδη λόγω πρότερων δημοσιευμάτων στον τύπο «η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου διενήργησε έλεγχο στους παραγωγούς που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο στην κατηγορία ίπποι. Τα αποτελέσματα των ελέγχων καταχωρήθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και όπου προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά είτε αυτά συμψηφίζονται σε επόμενες πληρωμές είτε παρακρατούνται. Επιπλέον, η υπηρεσία διαβίβασε στον εισαγγελέα σχετική αναφορά η οποία διερευνάται ενώ απεστάλησαν αναλυτικά στοιχεία ανά παραγωγό στην ανακρίτρια Λάρισας».
Η ανακριτική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τέλη Ιουνίου οπότε και θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 21 άτομα με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δίκες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και άλλα εμπλεκόμενα άτομα.
 Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, αυτό που ενδιέφερε από την αρχή τον Δήμο, ήταν να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος και να αναλάβει πρωτοβουλίες η Δικαιοσύνη ώστε οι μεν νόμιμοι να μην κινδυνεύουν και να λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται από την εκτροφή των ιπποειδών οι δε παράνομοι που εκμεταλλεύονται το κενό της ελληνικής νομοθεσίας να υποστούν τις συνέπειες.
Εύχομαι και πιστεύω ότι οι αγρότες θα μάθουν επιτέλους την αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη, τόνισε ο δήμαρχος Κιλελέρ.

                       PIGI  ENIKOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου