Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

“ΠΗΡΑΜΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΛΑΔΙΑ ΜΗΧΑΝΗΣ, ΠΕΠΟΝΙΑ, ΟΡΤΥΚΙΑ, ΚΑΤΣΙΚΕΣ. ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ”! ” ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ON CAMERA ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ. ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΣΤΗΣΕ ΣΤΟΝ Π.Ο.Υ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΕΖΙΛΕΨΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 
proedros-tanzanias

Μια παπάγια, μια κατσίκα κι ένα ορτύκι βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στην Τανζανία, προκαλώντας την οργή του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι, ο οποίος κατηγόρησε για αναξιοπιστία τα εργαστήρια ελέγχου ενώ, αναφερόμενος στα εισαγόμενα κιτ εξετάσεων, έκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι».
«Εξοπλισμός ή άνθρωποι ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο και κάποιες φορές να υπονομευτούν. Που σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότητα τεχνικών λαθών ή προβλημάτων στα εισαγόμενα αυτά υλικά. Πιθανώς και οι τεχνικοί των εργαστηρίων ελέγχων παραπλανήθηκαν» τόνισε προ ημερών ο πρόεδρος της χώρας, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Προκειμένου να ελεγχθεί η αξιοπιστία των συγκεκριμένων κιτ εξετάσεων, ελέγχθηκαν μυστικά δείγματα από ζώα, φρούτα και καύσιμα.
Τα δείγματα έφεραν παραπλανητικά ονόματα και ηλικίες ανθρώπων και εστάλησαν σε εργαστήριο για έλεγχο. Οι τεχνικοί του εργαστηρίου εκουσίως δεν ήταν ενημερωμένοι για την προέλευση των δειγμάτων.
Και παρότι ο έλεγχος σε λάδι αυτοκινήτου βγήκε αρνητικός, θετικά βρέθηκαν τα δείγματα μιας παπάγιας, μιας κατσίκας και ενός ορτυκιού, με τον πρόεδρο Μαγκαφούλι να αναφέρει πως τα ελαττωματικά κιτ ίσως οδηγούσαν σε λανθασμένες διαγνώσεις κορωνοϊού σε ανθρώπους, εμφανίζοντάς τους θετικούς στον ιό χωρίς να είναι. Λίγες ώρες μετά, ο επικεφαλής του εθνικού εργαστηρίου, υπεύθυνου για τα τεστ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη έχει σχηματιστεί ομάδα ειδικών για τον έλεγχο του εργαστηρίου όπου διενεργήθηκαν τα τεστ. O επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής διέψευσε, πάντως,  τους ισχυρισμούς περί ελαττωματικών κιτ από τον πρόεδρο της Τανζανίας. «Τα τεστ που χρησιμοποιεί η Τανζανία, γνωρίζουμε πως λειτουργούν πολύ καλά» τόνισε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ο John Nkengasong που γνωστοποίησε πως τα τεστ προμήθευσαν στη χώρα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Αφρικής από κοινού με το Ίδρυμα Τζακ Μα – μία οργάνωση που έχει ιδρύσει ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος.
Η κυβέρνηση της Τανζανίας έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων τις τελευταίες εβδομάδες από ανταγωνιστές της και μερικούς φαρμακοβιομήχανους αλλά και πολυθνικές για τη δήθεν κακή διαχείριση και τη μυστικοπαθή προσέγγισή της στην πανδημία. Νωρίτερα εντός της εβδομάδας, κυκλοφόρησαν στα social media εικόνες από κηδείες που πραγματοποιούνταν τη νύχτα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τους εκτιβιστές να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη των πραγματικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στη χώρα, εικόνες αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας. Επίσης, πυρά πολιτών και αντιπολίτευσης δέχτηκε και ο πρόεδρος Μαγκαφούλι που τον Μάρτιο ενθάρρυνε τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε εκκλησίες και χώρους λατρείας, παρομοιάζοντας την πανδημία με τον σατανά. Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα έστειλε αεροσκάφος στη Μαδαγασκάρη για να φέρει «θεραπευτικό για την Covid-19» ρόφημα από βότανα.
Μέχρι στιγμής, η χώρα της Αφρικής μετρά ΜΟΝΟΝ 16 θανάτους και 480 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορωνοϊό. Με πληροφορίες από Independent/Reuters/BBC/7news Australia 
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου