Στις 26 Ιανουαρίου του 1825 (ακριβώς 200 χρόνια πριν) υπογράφεται στο Λονδίνο το δεύτερο δάνειο της Ανεξαρτησίας· εκπρόσωποι της Ελλάδας: ο Ιωάννης Ορλάνδος (Σπετσιώτης πλοιοκτήτης, συγγενής των Κουντουριώτηδων που κατηγορήθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του δανείου, για κατασπατάληση των χρημάτων!), ο Ανδρέας Λουριώτης (αγωνιστής του 1821 και πολιτικός ), o Ιωάννης Ζαΐμης (γόνος της ιστορικής οικογένειας των Ζαΐμηδων, που διετέλεσε πρώτος δήμαρχος Πατρέων) και χρηματοδότες οι Τραπεζίτες Ellice - Hobhouse - Burdett και ο Οίκος «J. - S. Ricardo». To κεφάλαιο του δανείου ήταν 2.000.000 λίρες, από τις οποίες το καθαρό ποσό έφτασε περίπου τις 816.000 λίρες από τις οποίες έφτασαν στην Ελλάδα ψίχουλα!
Να σημειώσουμε ότι η ονομαστική αξία του πρώτου δανείου της Ελληνικής Επανάστασης ήταν 800.000 λίρες Αγγλίας (προσφορά του Οίκου Loughman and Son and O' Brien) και ως εγγύηση δόθηκαν όλα τα δημόσια κτήματα και τα έσοδα του κράτους από τελωνεία, αλυκές και αλιεία. Το πραγματικό ποσό του δανείου, λοιπόν, έφτασε τελικά στις 472.000 λίρες· σχεδόν τα μισά, και από αυτά δεν καρπώθηκε η Ελλάδα παρά 300.000 λίρες και πολεμικό υλικό αξίας περίπου 10.000 λιρών. Τα υπόλοιπα; Διασπαθίστηκαν!
Η ανάγκη για 2ο δάνειο ήρθε άμεσα. Οι έλληνες αξιωματούχοι θεώρησαν πιο ευνοϊκή την αγγλική προσφορά από τη γαλλική και 2.000.000 λίρες ήταν άμεσα διαθέσιμες από τον Οίκο J. - S. Ricardo.
Μετά τις υπογραφές οι αφαιρέσεις!
Και μετά την πρόσθεση αρχίζουν οι αφαιρέσεις: τα αμέσως απαιτητά χρεολύσια, τα έξοδα και οι προμήθειες των μεσολαβητών και χρήματα για την εξαγορά χρεολυσίων: 1.000.000 λίρες! Τι έμεινε; Τα μισά. Και οι αφαιρέσεις-αφαιμάξεις συνεχίζονται: αγορά δύο σύγχρονων ατμοκίνητων φρεγατών από τις ΗΠΑ και υψηλή αμοιβή του μεσάζοντα γάλλου στρατηγού Φρανσουά Αντουάν Λαλμάν. Όταν η υπόθεση φάνηκε ότι καθυστερούσε- ο Γάλλος έκλεψε χρήματα και εξαφανίστηκε- και οι λίρες έρρεαν στη…θάλασσα δίχως να φαίνονται στον ορίζοντα πλοία, στάλθηκε στη Νέα Υόρκη ο τραπεζίτης Αλέξανδρος Κοντόσταυλος για να διευθετήσει τα πράγματα.
Μέχρι που στην Ελλάδα κατέπλευσε, τελικώς, μόνο μια φρεγάτα και ο Κοντόσταυλος, με το που γύρισε, άρχισε να μελετάει σχέδια ανέγερσης πολυτελούς κατοικίας στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η Παλαιά Βουλή (τυχαίο γεγονός…), την οποία θεμελίωσε όταν οι κλαγγές των όπλων έδωσαν τη θέση τους στις υπογραφές συμφωνιών… Κάτι ακούστηκε για «καταχραστής δημοσίου χρήματος», όμως ο Κοντόσταυλος είχε ασθενή ακοή, αλλά υγιή ενόραση: διορίστηκε από τον Καποδίστρια μέλος της οικονομικής επιτροπής και στάλθηκε στη Μάλτα απ' όπου και αγόρασε από τους Ιππότες τα μηχανήματα για τη δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου στην Ελλάδα. Επί βασιλείας Όθωνα, την εποχή της Αντιβασιλείας πιο σωστά, ο Κοντόσταυλος κατηγορήθηκε για διαφθορά τόσο για τη ναυπήγηση των πολεμικών πλοίων όσο και για την αγορά των μηχανημάτων του Νομισματοκοπείου· κλήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που καρπώθηκε. Ο Κοντόσταυλος, τότε, διέφυγε στην Κωνσταντινούπολη δίχως να καταβάλει δραχμή· επέστρεψε αργότερα και ανάμεσα στις πολλές ασχολίες του ανέλαβε και το προσφιλές του υπουργείο Οικονομικών (επί Κυβερνήσεως Βούλγαρη), επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων! Ο Κοντόσταυλος πέθανε πλούσιος και ευτυχής το 1865 στην αγαπημένη του Αθήνα… Συμπέρασμα: ουδείς κλέφτης χάνεται στην Ελλάδα!
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου