Τρίτη 17 Απριλίου 2012


Στη φυλακή η τριάδα της μίζας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 14:25


Τον δρόμο της προφυλάκισης πήραν -μετά τις σύντομες απολογίες τους- τρεις έμπιστοι άνθρωποι του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι δεν έπεισαν τον ανακριτή.

Πρόκειται για τη «λογίστρια» Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, τον ξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα και τον επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, οι οποίοι απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή κ. Μαλλή. Η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου προφυλακίστηκε για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού από εξοπλιστικά προγράμματα.



Επίσης, με απόφαση του ανακριτή και ο ξάδελφος του πρώην υπουργού, Νικόλαος Ζήγρας, πήρε τον δρόμο της προφυλάκισης. Ο έμπιστος άνθρωπος του Άκη απέφυγε να απαντήσει στον ανακριτή, αρνούμενος, επί της ουσίας, να παραδεχθεί όσα του αποδίδονται.



Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε ο Γιώργος Σαχπατζίδης ως ο νόμιμος εκπρόσωπος της off shore εταιρίας Τorcaso, από την οποία μεταβιβάστηκαν από την ιερή Μονή Βατοπεδίου τρία ακίνητα επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Η αγορά των ακινήτων έγινε με χρήματα που φέρεται να προήλθαν από παθητική δωροδοκία από μίζες του πρώην υπουργού.

Ο ισχυρός άνδρας του Βορρά αρνήθηκε την κατηγορία, χαρακτηρίζοντας νόμιμη τη συναλλαγή με τη Μονή Βατοπεδίου, ενώ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε κανέναν από τους συγκατηγορούμενους τους και πως δεν είχε προσωπική επαφή με τον Ωραίο Μπρούμελ.



Στο κελί του... Εφραίμ


Το κατώφλι του σωφρονιστικού καταστήματος πέρασε στις 11.25 το πρωί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά τη χθεσινή απόφαση εισαγγελέα - ανακριτή για την προφυλάκισή του.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έφθασε με πολυτελές αυτοκίνητο ασημί χρώματος, φορώντας μαύρα ρούχα, θα κρατείται στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Δηλαδή, στα παλιά... λημέρια του ηγούμενου Εφραίμ.

«Καλέ μου εξάδελφε»
Κληθείς να απαντήσει, χθες, στα καίρια ερωτήματα, ανακριτή και εισαγγελέα, για τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» από τις υποθέσεις των υποβρυχίων και των TOR-M1 σε λογαριασμούς τριών εξωχώριων εταιρειών (Torcaso, Nobilis, Blue Bell), ο κ. Τσοχατζόπουλος απλώς σημείωσε ότι τα εμβάσματα δεν κατέληξαν σε δικούς του λογαριασμούς.
Από τις έρευνες όμως αποδείχθηκε ότι κατέληξαν στον κ. Ζήγρα, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζεται ως ο frontman του πρώην υπουργού στη βρώμικη δουλειά που φέρεται να έγινε προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να υπογράψει συγκεκριμένες συμβάσεις.
Οι δυο εισαγγελείς (κ.κ. Κυβέλου και Σίσκου) κάνουν μάλιστα και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόμνηση που χρήζει πειστικών απαντήσεων: οι εταιρείες με τις οποίες συνεβλήθη το ελληνικό Δημόσιο (τόσο για τα υποβρύχια όσο και για τα TOR M-1) όλως τυχαίως κατέθεσαν εμβάσματα στις εξωχώριες εταιρείες του κ. Ζήγρα, παρότι ο συγγενής του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν είχε κάποιο θεσμικό ρόλο.
Ως εκ τούτου, συμπεραίνουν οι δυο εισαγγελείς, πραγματικός αποδέκτης των εμβασμάτων δεν ήταν ο «άσχετος» με τις υποθέσεις κ. Ζήγρας αλλά ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος και τον τοποθέτησε ως «μπροστινό».
Το ερώτημα λοιπόν που ετίθετο είναι εάν κατά τη σημερινή παρουσία του στον ανακριτή ο Νίκος Ζήγρας θα έλεγε «όλη την αλήθεια» ή θα προσπαθούσε να «καλύψει» τον πρώην υπουργό, μιλώντας -και εκείνος- για απλές και διαβολικές συμπτώσεις;
Ο ρόλος του κ. Ζήγρα σε υποβρύχια και TOR-M1
To πολυσέλιδο πόρισμα αποτελεί κόλαφο για τις ημέρες και τα έργα του κ. Ζήγρα, καθώς τον εμφανίζει ως τον ομφάλιο λώρο μέσω του οποίου κατέληξαν οι μίζες (για υποβρύχια και TOR M-1) στον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Για την υπόθεση των υποβρυχίων αναφέρει ότι από την περιβόητη «λίστα Ματαντού» προέκυψε ότι από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2003 δόθηκαν 55 εκατ. ευρώ σε τρίτα πρόσωπα, εκ των οποίων και στον Νίκο Ζήγρα, και καταλήγει: «Με δεδομένο ότι ο Ν. Ζήγρας δεν είχε οποιαδήποτε ιδιότητα για να λάβει για τον εαυτό του παράνομες πληρωμές από τη γερμανική κοινοπραξία και ότι με χρήματα που αδικαιολόγητα και παράνομα περιήλθαν στην κατοχή του αποκτήθηκαν περιουσιακά στοιχεία που τελικώς κατέληξαν στον πρώην υπουργό ή συγγενικά του πρόσωπα, καθίσταται προφανές ότι ο Ν. Ζήγρας εισέπραξε το ανωτέρω ποσό (σ.σ. 2,9 εκατ. ελβετικά φράγκα) για λογαριασμό του πρώην υπουργού και ότι ο ίδιος ή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού υπέδειξαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς…».
Το πόρισμα επίσης αναφέρει ότι η δωροληψία του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 1997 (πριν από την υπογραφή της σύμβασης Αρχιμήδης), καθώς και ότι μέχρι τα τέλη του 1999 ο Νίκος Ζήγρας διαχειρίστηκε εκ μέρους του πρώην υπουργού 8,2 εκατ. δολάρια, τα οποία «ξεπλύθηκαν» μέσω της απόκτησης των ακινήτων, ενώ στον τραπεζικό λογαριασμό του ωραίου Μπρούμελ στην Εθνική βρέθηκαν καταθέσεις (από τον Ζήγρα 4 εκατ. δραχμών).
Σε ό, τι αφορά στην υπόθεση των TOR-M1 οι δύο εισαγγελείς αποδίδουν στον κ. Ζήγρα και πάλι τον ρόλο του «μπροστινού», καθώς αναφέρουν ότι μέσω της εταιρείας Blue Bell έλαβε εμβάσματα ύψους 16 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον Σύριο Fouad Al Zayat, εκπρόσωπο της εταιρείας Drumlan, με την οποία συνεβλήθη τελικά το ελληνικό Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εταιρεία Blue Bell η Αρετή Τσοχατζοπούλου απέκτησε το ακίνητο της Δεινοκράτους. Οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά: «… Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία Blue Bell δεν ενεπλάκη με οιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της σύμβασης Αντισταθμιστικών ωφελημάτων συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα ποσά των προαναφερόμενων επιταγών εισπράχθηκαν από τον Νικόλαο Ζήγρα, δικαιούχο της Blue Bell, για λογαριασμό του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου».
Η ακριβής δράση του εξαδέλφου
Η δράση του Νίκου Ζήγρα, όσον αφορά στο «ξέπλυμα»μαύρου χρήματος, ήταν πολύπλοκη. «Μπροστάρης» και στις τρεις υπεράκτιες εταιρείες που διηύθυνε ο Άκης, ήταν το πρόσωπο που κανόνιζε τους «σταθμούς» των, παρανόμως εισπραχθέντων, χρημάτων, πριν αυτά καταλήξουν στην αγορά.
Συνήθης τακτική της οργάνωσης ήταν η μεταφορά των παράνομων κεφαλαίων από πολυάριθμους τραπεζικούς λογαριασμούς, που ανήκαν σε τράπεζες της Ελβετίας και τους οποίους διαχειριζόταν ο Νίκος Ζήγρας μέσω των off shore που είχε συστήσει ο ξάδελφός του και πρώην υπουργός.
Από το 1999 έως το 2005 είχαν πραγματοποιήσει σειρά κινήσεων και λογαριασμών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, για τη μεταφορά εμβασμάτων από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Προκειμένου να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων, προέβησαν σε πλειάδα συναλλαγών, χρησιμοποιώντας τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους τις εταιρείες «BLUE BELL SΑ» και «TORCASO» στις τράπεζες CREDIT LYONAIS και MORGAN STANLEY της Ελβετίας, λογαριασμό της εταιρείας Morelia στην τράπεζα CREDIT LYONAIS Ελβετίας και λογαριασμούς της ίδιας εταιρείας στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η «οργάνωση» να λάβει 11.582.000 δολάρια, 11.411.000 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα. Όλα σε μετρητά!
Μεγαλύτερες επιτυχίες της επιχείρησης αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα συστήματα TOR M-1 και οι συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών». Ας τις δούμε πιο αναλυτικά…
Κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 1998 έως και τον Ιούνιο του 2001, ο Ζήγρας, σε συνεργασία με τον ξάδερφό του, Άκη, απέκρυψε 16.202.000 ελβετικά φράγκα, τα οποία προέρχονταν από «μίζα» και αφορούσαν στις συμβάσεις των οπλικών συστημάτων TOR M-1.
Το υπέρογκο ποσό δόθηκε μέσω επιταγών, οι οποίες εκδόθηκαν σε διαταγή της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρείας «BLUE BELL S.A.», δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Άκης.
Ιδιαίτερο «σταθμό» στην «καριέρα» του αποτελούν οι συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών». Στις 2 Δεκεμβρίου του 2002, τα δύο ξαδέλφια έγιναν αποδέκτες 2.960.225 ελβετικών φράγκων, τα οποία ήταν το «δώρο» στον πρώην υπουργό για τις δύο συμβάσεις.
Τα χρήματα τα παρέλαβαν μέσω δύο εμβασμάτων (890.225 και 2.070.000) από λογαριασμό της εταιρείας «MARINE INDUSTR. ENTER.» στην τράπεζα UBS, σε λογαριασμό της εταιρείας «Morelia» στην τράπεζα MORGAN STANLEY. Σκοπός της «διαδρομής» από τράπεζα σε τράπεζα ήταν η συγκάλυψη της προελεύσεως των χρημάτων.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012    pigi  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου