Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ρωσία: Πρόστιμο σε όσους... "μιλούν αγγλικά"

Αυστηρά πρόστιμα πρέπει να επιβάλλονται σε όσους ρώσους πολίτες ή ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν όχι μόνο ξένες λέξεις, αλλά ακόμη και ξενόφερτες λέξεις που είναι γραμμένες στα κυριλλικά. Την αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση διατύπωσαν ακροδεξιοί Ρώσοι βουλευτές από το εθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR) του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι.

Πρότειναν την θέσπιση σχετικού νόμου προκειμένου να ανακόψουν, όπως ισχυρίζονται, το κύμα επικράτησης αγγλικών εκφράσεων και ....
οι πολίτες να αρχίσουν ξανά να μιλάνε τη ρωσική γλώσσα.

«Βαρεθήκαμε τους αμερικανισμούς και τους αγγλικανισμούς που έχουν επικρατήσει στην καθομιλουμένη», τόνισε ο Ζιρινόφσκι που πρόσθεσε πως θα προχωρήσει στην κατάρτιση της σχετικής λίστας με τις «απαγορευμένες λέξεις».

Οπως προτείνει, όποιος στο μέλλον χρησιμοποιεί λέξεις όπως smartfon, biznes, feisbuk και gamburger και άλλες να πληρώνει πρόστιμο της τάξεως των 50 ευρώ, ένα πο

σό που μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 1.000 ευρώ αν στο ατόπημα έχει υποπέσει μια εταιρεία.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε το αίτημα να γίνει επίσημη συζήτηση της πρότασης, την επόμενη εβδομάδα. «Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που φοβήθηκαν για την επικράτηση των αγγλικανισμών πάνω στη γαλλική γλώσσα», σχολίασε σχετικά ο Βλαντίμιρ Μπόρτκο, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το αστείο της υπόθεσης είναι πως καμία από τις τέσσερις λέξεις που απαρτίζουν την ονομασία του ακροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR) δεν έχει σλαβική προέλευση, οπότε, όπως λένε πολλοί, θα έπρεπε να πάρει πρόστιμο και το ίδιο το κόμμα που έκανε την πρόταση!
                             Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου