Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Εγκαίνια του αναπαλαιωμένου αρχοντικού Τσαλόπουλου, χωρίς καμιά αναφορά στον δημιουργό του


---------------------


Εγκανιάσθηκε σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009 η αναπαλαίωση του αρχοντικού Τσαλόπουλου. Ο δήμαρχος Κατερίνης στην ομιλία του δεν έκανε καμιά αναφορά στον άνθρωπο που έκτισε το αρχοντικό το 1908, στον Δημήτριο Τσαλόπουλο.

Όπως είναι γνωστό ο Δημήτριος Ι. Τσαλόπουλος που γεννήθηκε το 1871 στο Λιτόχωρο, ήταν δικηγόρος και διδάκτωρ της νομικής σχολής των Παρισίων.

Διατέλεσε βουλευτής και έκτισε το σπίτι το 1908 και απεβίωσε στην Κατερίνη το 1962. Ο γιος του Ιωάννης ήταν δικηγόρος όπως και ο εγγονός του Δημήτριος , ο οποίος απεβίωσε το 2002.

Από τους συγγενείς του ζει μόνο ένα εγγόνι του στην Αθήνα. Το σπίτι αυτό έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία και σύμφωνα με τον ιστορικό κ. Ιωάννη Καζταρίδη αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα. Οι κληρονόμοι του αρνήθηκαν να το παραχωρήσουν και έτσι ο Δήμος το απαλλοτρίωσε.

Η θετική ενέργεια του Δήμου Κατερίνης να αναπαλαιώσει το αρχοντικό, κινδυνεύει να αμαυρωθεί από την ανιστόρητη και αντικοινωνική προσπάθεια να αλλάξει το όνομα του αρχοντικού.

------------------------------

Αναρωτιόμαστε δε ότι όταν οι επίσημοι θα επισκέπτονται την Αγ. Αικατερίνη τι θα σκέφτονται όταν βλέπουν αυτόν τον τάφο. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους σημερινούς κατέχοντες τη δημοτική εξουσία ότι η απαίτηση, για να μην αλλάξει το όνομα, δεν προέρχεται από την οικογένεια, η οποία σήμερα δεν υπάρχει , αλλά από τον λαό . Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε ιδιαίτερα προς κάθε δημοτικό σύμβουλο ότι η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ούτε με μνησικακία, ούτε με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου