Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013


Κομισιόν: Σοβαρές ανεπάρκειες στην ελληνική δικαιοσύνη

Σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης καταγράφονται στον Πίνακα Επιδόσεων του...
συστήματος δικαιοσύνης που δημοσίευσε χθες (28 Μαρτίου) η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα στον Πίνακα αναφέρεται πως στα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονται 509,5 ημέρες για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, περίπου δηλαδή τριπλάσιο αριθμό ημερών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακόμη διαπιστώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην «ηλεκτρονική επικοινωνία δικαστηρίων και αντιδίκων» καθώς και ζητήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αναφέροντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την «αντίληψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών», κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 4η χειρότερη θέση την ΕΕ 98η παγκοσμίως.

Επίσης, κάνει λόγο και για μεγάλο αριθμό δικηγόρων συγκριτικά με τον ελληνικό πληθυσμό καθώς και δικαστών, τονίζοντας ότι ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18,9 δικαστές ανά 100,000 κατοίκους, στην Ελλάδα για τον ίδιο αριθμό κατοίκων αντιστοιχούν 29,3 δικαστές.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν συνέταξε έναν «Πίνακα Επιδόσεων» για να συγκρίνει τα συστήματα Δικαιοσύνης των κρατών μελών, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τον τρόπο που μπορούν να επηρεάσουν τα δικαστήρια την οικονομική ανάπτυξη.

Η Κομισιόν λεει ότι η ποιότητα των εθνικών δικαστηρίων μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ΕΕ, καθώς η έλλειψη εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου σε ένα δικαστήριο μπορεί να έχει επίδραση στην ενιαία αγορά όπως επίσης και να υπονομεύσει τα δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων.

Πηγή: http://www.skai.gr             Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου