Η κατάσταση «μύριζε» μπαρούτι και τα πράγματα δεν άργησαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Χάος και ξύλο επικράτησαν, όταν οι διαδηλωτές με «όπλα» καδρόνια, ξύλα και ό,τι άλλο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό Μέγαρο.
Δείτε τη στιγμή της απόπειρας εισβολής
Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Είχε προγραμματίσει να πάει στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους για την «ανάπτυξη της πόλης».
Η στιγμές των επεισοδίων
Για να τους απωθήσουν, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν το οργισμένο πλήθος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, από τα επεισόδια μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί και νοσηλεύονται, ενώ τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της αντιπολίτευσης. Ζητούσαν επιτακτικά την παραίτηση του Έντι Ράμα (που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013), κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας τους για διαφθορά.
Κατά τη διάρκεια της ογκώδους συγκέντρωσης, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης έσπασαν πολλές φορές τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι, τις σκαλωσιές που υπήρχαν εκεί, σκαρφάλωσαν και ανέμιζαν σημαίες της Αλβανίας.
Τα πράγματα ξέφυγαν όταν ομάδα περίπου 100 διαδηλωτών έριξε αρχικά καπνογόνα και πέτρες εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Παράθυρα του κτιρίου έσπασαν από τις πέτρες που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές. Περίπου 10 διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν την πόρτα εισόδου και να μπουν στο κτίριο, αλλά οι αστυνομικοί τους απώθησαν τελικά.
Πέταξαν βόμβες μολότοφ στα σκαλιά, άναψαν φωτοβολίδες και φώναζαν επιτακτικά «Ράμα φύγε!».
«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει γι’ αυτή τη βία την αντιπολίτευση».
Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούσαν νωρίς το απόγευμα να είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Ράμα αμφισβητείται από την αντιπολίτευση στην Αλβανία και κυρίως από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.
«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.
Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.
Φωτογραφίες: EPA, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου