Απίστευτο και όμως αληθινό!
Ο λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Ελλάδα 2021» αναπαράγει ένα απόσπασμα άρθρου του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση
Ο λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Ελλάδα 2021» αναπαράγει ένα απόσπασμα άρθρου του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση
Μάλιστα, μεταξύ αυτών που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την ενόχλησή τους ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
«Διαβάζουμε εδώ ότι ο Καποδίστριας κήρυξε “δικτατορία”. Και πιο κάτω αποκαλείται “δικτάτορας”, που του αντιστάθηκαν οι “δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες”. Καμία επιστημονική άποψη δεν φιμώνεται. Είναι όμως αυτή η επιλογή λέξεων κατάλληλη για μια Επιτροπή που λέει πως ενώνει;», αναρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Το κείμενο της «Ελλάδα 2021» για τον Καποδίστρια:
«Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού”. Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.
Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.
Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.
Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης».
Δηλαδή με λίγα λόγια ο Καποδίστριας ήταν δικτάτορας; Πρέπει πρώτον να ”κατέβει” η συγκεκριμένη ανάρτηση και δεύτερον να ”πέσουν” κεφάλια. Ακόμα και η κ. Αγγελοπούλου θα πρέπει να βγει και να ζητήσει τώρα συγγνώμη!
Ο θάνατος του “μοναδικού” Κυβερνήτη της Ελλάδος
Επίσημα για την ιστορία, οι Μαυρομιχαλαίοι, που το προηγούμενο βράδυ ετοίμαζαν κάθε λεπτομέρεια το σχέδιό τους, μαζί με Λόντο και Καλαμογδάρτη, ξεκινούσαν με δυο παλικάρια τους και δυο πολιτοφύλακες, τον Ανδρέα Γεωργίου και τον Γιάννη Καραγιάννη, που είχαν οριστεί από το κράτος να τους παρακολουθούν (αλλά έγιναν όργανά τους), για τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Μόλις τους είδε στην είσοδο της εκκλησίας ο Καποδίστριας, κοντοστάθηκε και σκέφτηκε να φύγει. Προχώρησε όμως προς το μέρος τους και τους χαιρέτησε με ένα νεύμα. Τότε, ο Κωνσταντής άρπαξε τον Κυβερνήτη και τον πυροβόλησε πίσω από το αφτί, ενώ ο Γιώργης τον μαχαίρωσε δύο φορές κάτω από την κοιλιά. Και ο Καραγιάννης πυροβόλησε κατά του Καποδίστρια, ωστόσο αστόχησε. Ο Καποδίστριας πέθανε ακαριαία. Ο Κωνσταντής καταδιώχθηκε κι αφού τραυματίστηκε από τον Κοζώνη και τον Φωτομάρα, πέθανε μερικές ώρες αργότερα. Ο Γιώργης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία.
Υπάρχει η άποψη ότι οι Μαυρομιχαλαίοι ενήργησαν σαν όργανα των Αγγλογάλλων, οι οποίοι είχαν υποσχεθεί ότι θα τους φυγαδεύσουν. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία και απειλούσε ότι θα την κάψει. Ο Γάλλος πρέσβης Ρουάν κι ο Άγγλος αντιπρεσβευτής Ντόκινς διαμαρτυρήθηκαν στον Πορτογάλο φιλέλληνα Αλμέιδα, φρούραρχο του Ναυπλίου, ο οποίος τους ζήτησε επιτακτικά να παραδώσουν τον Γιώργη ή Μπεϊζαντέ, (θυμίζουμε) Μαυρομιχάλη, για να παραπεμφθεί σε δίκη.
Πραγματικά, ο Γιώργης παραδόθηκε και φυλακίστηκε αρχικά στο Ιτς Καλέ και αργότερα στο Παλαμήδι. Στις 7 Οκτωβρίου 1831, έγινε η δίκη του Μαυρομιχάλη και των δύο πολιτοφυλάκων Γεωργίου και Καραγιάννη. Ο Γιώργης Μαυρομιχάλης, που είχε συνήγορο υπεράσπισης τον Σκωτσέζο φιλέλληνα Μάσον, και ο Γιάννης Καραγιάννης καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Ανδρέας Γεωργίου σε φυλάκιση δέκα ετών.
Ο Μαυρομιχάλης εκτελέστηκε στις 10 Οκτωβρίου, ενώ η εκτέλεση του Καραγιάννη αναβλήθηκε, καθώς υποσχέθηκε ότι θα μαρτυρήσει κι άλλους ενόχους. Αργότερα, στους δύο πολιτοφύλακες δόθηκε αμνηστία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι αγωνιστές του 1821, πολλοί από τους οποίους έβαψαν μαύρα τα φέσια τους, και ο απλός κόσμος θρήνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια. Λίγο πριν τη δολοφονία του, οι Υδραίοι αντίπαλοί του, με επικεφαλής τον Λάζαρο Κουντουριώτη, είχαν αποφασίσει να συμφιλιωθούν μαζί του αλλά δεν πρόλαβαν.
(1/4) «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού". Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.
209 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
(1/4) «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν "ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού". Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.
209 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Δείτε μερικά από τα σχόλια χρηστών του διαδικτύου
Δεν έχουμε αναγνωρίσει τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα όσο θα έπρεπε. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει αδριάντας 10 μέτρων στο κέντρο της Αθήνας προς τιμήν του. Μαζί με του Υψηλάντη.
23 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Έχετε ξεφτιλίσει τον εορτασμό της επανάστασης. Επειδή όμως ξέρουμε ότι ο σκοπός σας εξαρχής δεν ήταν ο εορτασμός θα σας ξεφτιλίζουμε κι εμείς καθημερινά. #Προδότες
26 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Τι είναι αυτά που γράφετε ρε ανιστόρητοι; Είναι δυνατόν ο επίσημος φορέας για τα 200 χρόνια από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ Εθνική επανάσταση, εναντίον των Μουσουλμάνων Τούρκων, του 1821, να αραδιάζει τέτοιες ανακρίβειες; Παρουσιάζετε τον άνθρωπο που μετέτρεψε σε 7 χρόνια την Ελλάδα από ένα
19 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου