Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Με πλαστά τιμολόγια έτρωγαν λεφτά του ΕΛΓΑ


Εμποροι και πολιτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση του ΕΛΓΑ έχουν οδηγήσει τον Οργανισμό ένα βήμα πριν από την καταστροφή, με τους αγρότες να καλούνται τώρα να πληρώσουν τα… σπασμένα, μέσω της αύξησης της ετήσιας εισφοράς τους...
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό οι παραγωγοί κατέβαλαν την ετήσια εισφορά τους στον ΕΛΓΑ, μέσω των εμπόρων, οι οποίοι κρατούσαν το ανάλογο ποσό με σκοπό να το αποδώσουν έπειτα.
Ομως, η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού στον ΕΛΓΑ άφησε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι έμποροι να φοροδιαφεύγουν, αποδίδοντας στον Οργανισμό πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που όφειλαν, εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια. Εδιναν δηλαδή ένα τιμολόγιο στο οποίο αναγράφονταν τα σωστά ποσά στον παραγωγό αλλά για τον ΕΛΓΑ έκοβαν και κατέθεταν ένα δεύτερο τιμολόγιο, με ό,τι ποσό ήθελαν εκείνοι.
Ετσι ο ΕΛΓΑ αντί να εισπράττει περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ, ως όφειλε, έβαζε στα ταμεία μόλις τα 60, με τα υπόλοιπα 100 να καταλήγουν στις τσέπες των αετονύχηδων.
Η μεγάλη κομπίνα
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης το «παιχνίδι» των εμπόρων ήταν γνωστό εδώ και χρόνια αλλά ο ΕΛΓΑ δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει αυτή τη φοροδιαφυγή. «Οι αγρότες πήγαιναν τα προϊόντα στον έμπορο, ο οποίος κρατούσε τα χρήματα για να τα αποδώσει. Από τη στιγμή όμως που κανείς δεν τον ελέγχει, αυτός τα έβαζε στην τσέπη, αποκρύπτοντας την ποσότητα που ήθελε. Εκοβε στους αγρότες τιμολόγιο για δέκα τόνους ντομάτας για παράδειγμα, αλλά στο τιμολόγιο του ΕΛΓΑ δήλωνε ότι έλαβε πέντε και κατέβαλε το 3% για αυτή την ποσότητα μόνο» αναφέρει. Ενα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και σήμερα με τη διασταύρωση στοιχείων. «Ο ΕΛΓΑ μπορεί και τώρα να βρει τους κλέφτες. Οι αγρότες έχουν στην κατοχή τους όλα τα τιμολόγια και τα παραστατικά από τους εμπόρους. Ας μας τα ζητήσουν και ας κάνουν διασταύρωση των στοιχείων με τα τιμολόγια των εμπόρων. Τα τιμολόγια εξάλλου υπάρχουν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες» τονίζει ο κ. Ντισπυράκης.

Η TOΛΜΗ

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου