Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

Επιστροφή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονουρ (18/6/2010)
Επέστρεψε από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπου παρακολούθησε από κοντά την εκτόξευση της κοινής διαστημικής αποστολής Ρώσων και Αμερικανών, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αστροναύτη Θόδωρο Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλο. Ο Πόντιος κοσμοναύτης χάρηκε ιδιαίτερα για την ανταπόκριση του νομάρχη, ο οποίος του ευχήθηκε επιτυχημένη αποστολή και καλή επιστροφή στη Γη.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έφτασε στη στέπα του Καζακστάν το μεσημέρι της Τρίτης, ως μέλος ομάδας 60 επισήμων προσκεκλημένων του Θ. Γιουρτσίχιν, του ελληνοπόντιου πρώην υφυπουργού Γεωργίας της Ρωσίας Κάιζεφ και του προέδρου του Ελληνικού Συλλόγου Ποντίων της Ρωσίας Γ. Ηλιάδη. Τους συνόδευε ο Έλληνας πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Μιχάλης Σπινέλλης. Μεταξύ των προσκεκλημένων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος.

Ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε το Μουσείο Κοσμοναυτών του Κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ, όπου μεταξύ άλλων φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα των αποστολών του παρελθόντος.

Τα ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη, στις 3.35.17’’ ο κ. Ψωμιάδης παρακολούθησε την εκτόξευση από ειδική εξέδρα που βρισκόταν 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της εκτόξευσης και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, παρατηρώντας επί δεκάλεπτο τη φλόγα του διαστημοπλοίου.

Η αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Θ. Γιουρτσίχιν και συμμετέχουν ένας αμερικανός και μία αμερικανίδα, θα παραμείνει 163 μέρες στο διάστημα, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται να «δέσει» στο διαστημικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου