Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μπίζνες ΟΝΝΕΔιτών με λεφτά του ΤΤ

Ιστό διαπλοκής και χορό δισεκατομμυρίων σε θαλασσοδάνεια που δίνονταν για «επιχειρηματική επέκταση», αλλά κατέληγαν σε προσωπικό πλουτισμό, αποκαλύπτουν τα πορίσματα της ΤτΕ και....
της Αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο επίκεντρο γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κατεστημένου, αλλά και φιλόδοξοι νέοι επιχειρηματίες, με μοναδικό εφόδιο τις πολιτικές διασυνδέσεις στο χώρο της ΝΔ. Τα επίμαχα δάνεια υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. δόθηκαν χωρίς καμία διασφάλιση και δεν υπάρχει πιθανότητα επανείσπραξης.

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας αφορά τις χορηγήσεις δανέιων από το ΤΤ χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, κατά την περίοδο 2006-2011. Περιλαμβάνει μακρά λίστα επιχειρηματιών που χρηματοδοτήθηκαν παρανόμως και παρατύπως και επισημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν. «Δίνονταν για επιχειρηματική επέκταση, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικό πλουτισμό», αναφέρουν οι ελεγκτές της ΤτΕ.

Το πόρισμα της Αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος επικεντρώνεται σε κραυγαλέες περιπτώσεις μεγάλων χορηγήσεων, που έγιναν χωρίς διασφάλιση των συμφερόντων του ΤΤ και κατέλξαν επίσης σε προσωπικό πλουτισμό των δανειοδοτηθέντων.

Αναφέρονται συγκεκριμένα δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνήψε λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου, για ποσά 7 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Και τα δύο δάνεια δόθηκαν σε εταιρία του Κυριάκου Γριβέα, πρώην φαρμακοποιού που ήθελε να αναπτύξει δραστηριότητες στη διοργάνωση συνεδρίων.

Τα ποσά ήταν κολοσσιαία για τέτοιες δραστηριότητας και δεν υπήρχε τρόπος να αξιοποιηθούν πραγματικά σ' αυτόν τον τομέα. Διοχετεύθηκαν τελικά στη Μ. Βρετανία - και φυσικά τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν.
Πριν τα δάνεια αυτά γίνουν "κόκκινα", οι επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενέκριναν νέες χρηματοδοτήσεις 2,4 εκατ. ευρώ σε εταιρίες του ίδιου επιχειρηματία.

Για την έγκριση των "θαλασσοδανείων" φαίνεται πως μέτρησαν οι διασυνδέσεις του δανειολήπτη: Ο Κυριάκος Γριβέας συνδέονταν προσωπικά με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΤ Αγγ. Φιλιπίδη, από την εποχή που και οι δύο ήταν στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Ειχε επίσης πρόσβαση στα ανώτερα κλιμάκια της ΝΔ, μέσω του εξαδέλφου του Κυριάκου Γριβέα, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή.

Πήρε τα δάνεια όχι μόνον με μηδαμινές εμπράγματες διασφαλίσεις (περίπου 2,5 εκατ. για 17 εκατ. ευρώ), αλλά και με διετή περίοδο χάριτος(!). Οι ανακριτές της υπόθεσης εξετάζουν τώρα πώς εγκρίθηκαν τόσο σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις. Επισημαίνεται ότι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε δημιουργηθεί τότε επιτροπή χορηγήσεων, στην οποία όμως δεν μετείχε ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Φιλιππίδης, αλλά ο γενικός διευθυντής Μάριος Βαρότσης (συμμαθητής του στο Κολλέγιο), που έχει ήδη προφυλακιστεί. Την τελική υπογραφή για τα μεγάλα δάνεια την είχε ο κ. Φιλιππίδης.

 sofokleousin.gr                              Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου