Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

«Επείγουσες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις για την 13η εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας»



Επιστολή του Βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου προς τους αρμόδιους υπουργούς για επείγουσες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις προκειμένου να είναι ασφαλής και χωρίς προβλήματα η διέλευση των οχημάτων από την 13η εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας



Ο καθορισμός της παλιάς εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας (13η Εθνική Οδός) ως εναλλακτικής διαδρομής για την κίνηση των οχημάτων από την Μακεδονία προς Θεσσαλία, μετά την διακοπή της κυκλοφορίας στην περιοχή των Τεμπών, αναδεικνύει πόσο σημαντικός και χρήσιμος είναι αυτός ο δρόμος, αλλά και την στρατηγική του σημασία για την οδική συγκοινωνία και επικοινωνία Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, όταν προκύπτουν προβλήματα στην εθνική οδό και ιδιαίτερα στο Τμήμα Κατερίνης – Λάρισας.

Τα προβλήματα του δρόμου και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη ασφαλούς κίνησης των οχημάτων και αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, επισημαίνει με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου και ζητά να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε ο δρόμος να είναι ασφαλής, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με τον απαραίτητο εξοπλισμό και το προσωπικό ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και στον επιπλέον φόρτο εργασίας που προέκυψε.

Η επιστολή του απευθύνεται στους υπουργούς, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και κοινοποιείται στην υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Τζάκρη Θεοδώρα, την Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Λιονή Μαρία και τον Νομάρχη Πιερίας κ. Παπαστεργίου Γεώργιο


Η επιστολή του κ. Παπαγεωργίου


Μετά την διακοπή της κυκλοφορίας στα Τέμπη, λόγω των κατολισθήσεων, μια από τις εναλλακτικές διαδρομές για την κίνηση των οχημάτων είναι η 13η εθνική οδός Κατερίνης – Ελασσόνας η οποία αποτελεί, μετά την Π.Α.Θ.Ε. και την Εγνατία οδό, έναν ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας οδικό άξονα, καθώς συνδέει την Κεντρική με την Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Παράλληλα η 13η εθνική οδός είναι ο κύριος δρόμος πρόσβασης προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και αυτό το χρονικό διάστημα ο αριθμός των οχημάτων που κινούνται σ’ αυτόν είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Τα προβλήματα που υπήρχαν, αλλά και όσα προστέθηκαν από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, απαιτούν την άμεση ανταπόκριση για την ενίσχυση σε υποδομές, εξοπλισμό και το απαραίτητο προσωπικό σε μια σειρά από υπηρεσίες της Πιερίας, έτσι ώστε αυτές να ανταποκριθούν επαρκώς και αποτελεσματικά.

1. Η ανακατασκευή της 13ης εθνικής οδού είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για την Πιερία και θα πρέπει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να προχωρήσει στην διαδικασία των απαλλοτριώσεων και να δημοπρατηθεί άμεσα το τμήμα που είναι απόλυτα ώριμο ως έργο (Κατερίνη – Φωτεινά μήκους 16 χλμ.). Παράλληλα, λόγω της αυξημένης κίνησης μετά την διακοπή της κυκλοφορίας στα Τέμπη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επισκευές, βελτιώσεις και διαγραμμίσεις, σ’ όλο το μήκος του δρόμου ώστε αυτός, να είναι κατ’ ελάχιστον ασφαλής για την κίνηση των κάθε είδους οχημάτων που επιλέγουν αυτόν τον δρόμο ως εναλλακτική διαδρομή.

2. Η διακοπή της κυκλοφορίας στα Τέμπη και οι αναγκαίες ρυθμίσεις που προέκυψαν για την όσο το δυνατόν ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, έχει αυξήσει το έργο του Τμήματος Τροχαίας Κατερίνης στις εισόδους του Νομού, αλλά και στον οδικό άξονα 13 (παλιά εθνική οδός Κατερίνης – Ελασσόνας). Αποτελεί άμεση ανάγκη η ενίσχυση του στόλου των οχημάτων και του προσωπικού του Τμήματος Τροχαίας Κατερίνης έτσι ώστε να ανταπεξέλθει επαρκώς στον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας που προέκυψε.

3. Σας έχουμε επίσης γνωστοποιήσει τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Κατερίνης από ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό ενώ βρίσκεται σε μια διαδικασία παραλαβής του νέου κτιρίου. Ανάλογα προβλήματα με ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό έχει και η Μονάδα ΕΚΑΒ η οποία εδρεύει στην Κατερίνη.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά το κλείσιμο της εθνικής οδού στα Τέμπη και την κίνηση των οχημάτων μέσω της 13ης παλιάς εθνικής οδού, διευρύνουν το χώρο ευθύνης και ανάγκης άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ Κατερίνης αλλά και ετοιμότητας του Νοσοκομείου Κατερίνης για να ανταπεξέλθει τις ανάγκες. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Κατερίνης και της Μονάδας ΕΚΑΒ Κατερίνης με το απόλυτα αναγκαίο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Θανάσης Παπαγεωργίου

Βουλευτής Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου