Λόγια, της τηλεόρασης
Η διαμάχη των δημάρχων Κορινού και Κατερίνης για τον Κ. Αγιάννη.
Λόγια, της τηλεόρασης
του οικονομολόγου Αντώνη Μάντζιου
Θέμα δημοκρατίας έθεσε ο δήμαρχος Κορινού στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, όσον αφορά την ομόφωνη αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, της αίτησης του Δ.Δ. Κ. Αγιάννη για την προσάρτησή του στον Δήμο Κατερίνης. Συγκεκριμένα θεώρησε αντιδημοκρατικό να γίνεται αυτή η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης χωρίς ο δήμαρχος Κατερίνης να έρθει από τα πριν σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Κορινού μιλώντας ακόμα και για άνοιγμα των ασκών του Αιόλου.
Αν και νομίζουμε ότι αυτή όλη η αντιπαράθεση έγινε για τις τηλεοπτικές κάμερες να σημειώσουμε τα εξής:
Ο Δήμαρχος Κορινού και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινού γνώριζαν την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κ. Αγιάννη για απόσχιση, από την συζήτηση που έγινε πέρσι για την δήθεν εθελοντική συνένωση των Δήμων Κορινού - Παραλίας - Πύδνας, και κατά την συζήτηση της πρότασης της ΚΕΔΚΕ για τον νέο Καποδίστρια, και μάλιστα συναίνεσαν όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινού σε αυτή την ομόθυμη θέση των κατοίκων του Κ. Αγιάννη για απόσχιση τους από τον Κορινό.
Η απόφαση δε του Τ. Σ. Κ. Αγιάννη δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο και στην εφημερίδα «Κορινός» εδώ και ένα χρόνο.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ήρθε σαν θέμα Ημερήσιας Διάταξης μετά από αναβολή μηνών του θέματος και ως εκ τούτου ο δήμαρχος Κορινού μπορούσε αν ήθελε να συζητήσει με τον Δήμαρχο Κατερίνης με δική του πρωτοβουλία αντί να περιμένει επί ματαίω τηλεφώνημα από τον κ. Χιονίδη.
Παρ όλα αυτά θα μπορούσε ακόμα και να παρευρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κατερίνης και να υπερασπιστεί την ενότητα του Δήμου Κορινού, ερχόμενους όμως σε ευθεία αντιπαράθεση πρώτα από όλα με τον βασικό εισηγητή της προσάρτησης τον κ. Ι. Παπαγεωργίου, δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του στον Κορινό και πρώην αντιδήμαρχο.
Νομίζουμε ότι ο κ. Αβραμίδης γνώριζε το θέμα εγκαίρως και από έγκυρα, φίλα προσκείμενά του πρόσωπα, δεν έκανε καμία προσπάθεια όμως να μεταπείσει τους κατοίκους του Κ. Αγιάννη είτε γιατί κατάλαβε ότι δεν μπορούσε είτε γιατί δεν ήθελε να θέσει σε δοκιμασία την ήδη διασαλευθείσα ενότητα του δημοτικού του συνδυασμού μένοντας με έξι συμβούλους σε σύνολο 17, αφού οι δύο δημοτικοί του σύμβουλοι από τον Κ. Αγιάννη ήταν υπέρ της προσάρτησης με την Κατερίνη.
Και ενώ δεν έκανε τίποτε για αυτή την απόσχιση προχωρεί σε διαδικασίες επέκτασης του Δημαρχείου με σκοπό να διεκδικήσει την έδρα του νέου Δήμου, την ώρα που η πρόταση της ΚΕΔΚΕ είναι να συνενωθεί και ο Κορινός με την Κατερίνη που συμπίπτει και με την άποψη των Κορινιωτών αφού ναυάγησε οριστικά η δημιουργία παραλιακού Δήμου με τους Δήμους Κορινού - Παραλίας και Πύδνας. Είναι αυτό που λέγαμε Δήμος Κατερίνης με έδρα τον Κορινό!!
Όσο για την Δημοκρατία, την επικαλείται τώρα ο κ. Αβραμίδης όταν δια της πλειοψηφίας κατήργησε το εκ του νόμου δικαίωμα της μειοψηφίας να εισαγάγει θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με ειδική διαδικασία θέμα για το οποίο δημοσιεύτηκε ότι ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία για τον καταλογισμό των ευθυνών. Όμως τη δημοκρατία δεν αρκεί να την επικαλούμαστε κατά το συμφέρον ούτε φυσικά μπορεί να ισχύει και να εφαρμόζεται κατά περίπτωση
Επί της ουσίας νομίζουμε ότι τόσο από την ΤΕΔΚ όσο και από τους δημάρχους και από τα Δημοτικά Συμβούλια Κορινού και Κατερίνης έπρεπε να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση του θέματος της αίτησης του Κ. Αγιάννη και συνολικά για το νέο Καποδίστρια με συνεργασία, διαβουλεύσεις και ανοικτό διάλογο και εκεί έπρεπε να ληφθούν οι απόψεις τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και οι ανάγκες βιωσιμότητας και λειτουργικότητας των νέων Δήμων. Αντί αυτού δυστυχώς έχουμε διαλόγους για τα κανάλια, κομματικούς σχεδιασμούς επί χάρτου και προσπάθεια επιβίωσης της μετριότητας και της προχειρότητας.
Και εδώ έχουν προσωπική ευθύνη οι λεγόμενοι άρχοντες του τόπου δημοτικοί και μη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου