Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009


Απαντητική επιστολή του διευθυντή ΕΑΣ Πιερίας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αμοιρίδη




«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΑΜΟΙΡΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2009».


Δεν είναι στις προθέσεις μας να αντιδικούμε δημοσίως με τους Βουλευτές του Νομού μας για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας.

Όταν όμως δηλώσεις όπως οι χτεσινοβραδινές του Βουλευτή κ. Αμοιρίδη στο τοπικό κανάλι αγγίζουν τα όρια της παραπληροφόρησης σε σχέση με την καταβολή των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης προς τους δικαιούχους παραγωγούς οφείλουμε προς την αποκατάσταση της αλήθειας να δηλώσουμε τα εξής:

Πρώτον: Σύμφωνα με τα δελτία προόδου προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ την Δευτέρα 14/12/2009, τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια ήταν 65.456 σε σύνολο 90.263 και το ποσοστό που ανέρχεται στο 72,52% και στις 18/12/2009 ημέρα Παρασκευή τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια ήταν 72.307 ποσοστό που ανέρχεται στο 80,10% των ψηφιοποιημένων αγροτεμαχίων και όχι στο 60% όπως ισχυρίστηκε με τις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Αμοιρίδης.

Σας κάνουμε δε γνωστό ότι η διαδικασία της ψηφιακής χαρτογράφησης είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει αγροτικό κτηματολόγιο όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ως εκ τούτου παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα σε όλους τους Νομούς της χώρας και ειδικά στον Νομό μας όπου με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν αποσταλεί μεγάλα τμήματα των ορθοφωτοχαρτών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στον εντοπισμό αλλά και στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων σε ποσοστό περίπου 20% επί του συνόλου.

Το παραπάνω πρόβλημα έχει επισημανθεί ήδη από τις 14/07/2009 μέχρι και σήμερα με έγγραφα και e-mail προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί η απαιτούμενη λύση.

Άρα λοιπόν για την από δω και πέρα ομαλή ψηφιοποίηση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων η Οργάνωση μας ουδεμία ευθύνη φέρει εάν δεν αποσταλούν εγκαίρως οι παραπάνω ορθοφωτοχάρτες των αντίστοιχων Δημοτικών Διαμερισμάτων.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Την Δευτέρα 21/12/2009 γίνεται καταβολή Δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης 2009 στους παραγωγούς όλης της χώρας σε ποσοστό 50% επί του συνολικού ποσού μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από την Α.Τ.Ε. . Άρα λοιπόν ο ισχυρισμός ότι η καταβολή των Δικαιωμάτων γίνεται με βάση του ποσοστού των ψηφιοποιημένων αγροτεμαχίων δεν ευσταθεί. Σας υπενθυμίζουμε ότι και πέρυσι πολύ πιο έγκαιρα και όχι τρεις ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε καταβληθεί το 100% και συγκεκριμένα στις 05/12/2008 μέσω ταμειακής διευκόλυνσης. Σας γνωρίζουμε δε ότι η απορρόφηση του συνολικού ποσού των κοινοτικών ενισχύσεων ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται με την λήξη του επόμενου τριμήνου όπως και πέρυσι μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων κοινοτικών και διασταυρωτικών ελέγχων.

Άρα λοιπόν για το ότι καταβάλλεται σήμερα μόνο το 50% μέσω ταμειακής διευκόλυνσης ενώ θα μπορούσε να είχε καταβληθεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι και το 90% ουδεμία ευθύνη φέρει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας για τον Νομό μας και θα πρέπει να γνωρίζεται ότι την ανικανότητα διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων καθώς και τις διαχρονικές αρρυθμίες του κράτους δεν θα τις φορτώνουν στο Συνεταιριστικό Κίνημα και ειδικά για τον Νομό μας στην Οργάνωση μας.

Σας γνωρίζουμε δε ότι η Ε.Α.Σ. Πιερίας παρότι ξεκίνησε την σύνταξη των αιτήσεων στις 20/05/2009 ενώ το πέρας της προθεσμίας ήταν 16/05/2009 και αυτό λόγω της μη έγκαιρης αποστολής από τους αρμόδιους φορείς των απαραίτητων στοιχείων (καταστάσεις κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ορθοφωτοχάρτες κλπ.) κατορθώσαμε μέχρι και σήμερα να ολοκληρώσουμε με απόλυτη επιτυχία το έργο μας χάρη στην απαράμιλλη εργατικότατα, μεθοδικότητα, αυταπάρνηση και υπευθυνότητα του προσωπικού μας.

Επιπλέον σας αναφέρουμε ότι οι αγρότες του Νομού μας και μνήμη και γνώση και κρίση διαθέτουν για να βγάλουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα ……

Τέλος, σας γνωστοποιούμε ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι στην διάθεσή σας.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου