Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο Κάντας έπαιρνε μίζα 0,5% από κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα

Συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία οδηγούν στην αποκάλυψη του κυκλώματος των μιζών που διοχετεύονταν επί χρόνια στους εμπλεκόμενους με τους αμυντικούς εξοπλισμούς έδωσε ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.
Μετά την προφυλάκισή του ο κ. Κάντας αποκάλυψε στους ανακριτές ότι ...
μεγάλο μέρος από τις μίζες που είχε εισπράξει είχαν δοθεί από τον 83χρονο Παναγιώτη Ευσταθίου, εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται μια σειρά από προμηθευτές γερμανικών, ρωσικών, γαλλικών και αμερικανικών οπλικών συστημάτων, που σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Κάντας στους ανακριτές δωροδοκούσαν για να «πείσουν» την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να επιλέξει τα δικά τους όπλα, περίπου εννέα πρόσωπα συνολικά. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να ελεγχθούν για αγορές όπλων που είχαν προαποφασιστεί και υλοποιούνταν με κριτήριο τις μίζες που είχαν δοθεί από τους ενδιαφερόμενους οπλάδες είναι και περίπου 30 αξιωματικοί οι οποίοι την περίοδο 1996-2001 ήταν μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης και κατάρτισης των συμβάσεων.

Ο κύκλος της μίζας ήταν μια αλυσίδα στην οποία περιλαμβάνονταν οι στρατιωτικοί που έκαναν τις εισηγήσεις, τα υπηρεσιακά στελέχη που επικύρωναν τις προτάσεις και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους που ελάμβαναν τις αποφάσεις. Χωρίς τη συμμετοχή, την κάλυψη ή τη συνενοχή του ενός το κόλπο δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί.

«Με πλήρωναν γιατί είχα τη δυνατότητα να μπλοκάρω τα προγράμματα», απάντησε κυνικά ο Αντώνης Κάντας στα ερωτήματα των ανακριτών γιατί οι έμποροι όπλων τού έδιναν μίζες. Το ποσοστό της δωροδοκίας μόνο για τον προφυλακισμένο αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου ανερχόταν στο 0,5% του συνολικού ύψους του συμβολαίου, σύμφωνα με όσα παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Κάντας.

πηγή: protothema.gr             Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου