Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Εκεί υπάρχει Δικαιoσύνη και Δημοκρατία...

Όμηρος Αλεξάνδρου

Στη Μεγάλη Βρετανία και Ισλανδία φυλακίζουν πολιτικούς και τραπεζίτες, Πώς; διαβάστε τα πιο κάτω...
Στην Κυπριακή Μπανανία αυτά αποτελούν ψηλά γράμματα, γιατί όπως έχει γράψει και ο αγαπητός Νίκος Τσιάκκας, εδώ βιώνουμε την Δημοκρατική Δικτατορία, τον Κοινοβουλευτικό Φασισμό και τον Κομματικό Ολοκληρωτισμό. 

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Δικαιοσύνη είναι δυστυχώς χειραγωγημένη και ανύπαρκτη. Αυτό μου εκμυστηρεύτηκε και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, αείμνηστος Σόλων Νικήτας (Τον εξανάγκασε ο Τ. Παπαδόπουλος και Δ. Χριστόφιας σε παραίτηση) σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα μαζί του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: ‘’ H Δικαιοσύνη, από Πεμπτουσία της Δημοκρατίας που όφειλε να είναι, έχει μετατραπεί δυστυχώς ο ‘’Yes Man’’ της εκτελεστικής εξουσίας’’.

Μέσα στην απόλυτη καταστροφή και ατιμωρησία που βιώνουμε σήμερα, άρχισα πλέον να προβληματίζουμε και ν’ αναρωτιέμαι, πότε και αν πρέπει η όχι, αυτός ο λαός να πάρει την δικαιοσύνη στα χέρια του και να τιμωρήσει αυτά τα ελεεινά υποκείμενα που έφεραν την Κύπρο σε αυτό το απίστευτο χάλι;

Σας εύχομαι ολόψυχα, όσο γίνεται, χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο.

Όμηρος Αλεξάνδρου

omirosalexandrou.blogspot.com.

Μεγάλη Βρετανία

‘’Ο βρετανός πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακσέιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών, εκ των οποίων οι τρεις άνευ αναστολής, μετά την παραδοχή του ότι παρουσίασε εικονικές δαπάνες ύψους περίπου 13.000 στερλινών.

Το πρώην μέλος της κυβέρνησης των Εργατικών του Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι είχεπλαστογραφήσει 19 τιμολόγια μεταξύ του 2005 και του 2008 συνολικού ύψους περίπου 15.000 ευρώ.

Ο 65χρονος Μακσέιν χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να χρηματοδοτήσει ταξίδια του, κυρίως για να μετάσχει στην κριτική επιτροπή ενός λογοτεχνικού βραβείου στο Παρίσι.

"Τι έκπληξη", δήλωσε ο Μακσέιν στα γαλλικά όταν έμαθε την ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο.

"Μπορείτε να τα βάλετε μόνον με τον εαυτό σας", σημείωσε ο δικαστής Νάιτζελ Σουίνι, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια απάτη που και "σημαντική" ήταν και "επαναλαμβανόταν για μια μακρά περίοδο".

Ο Μακσέιν, πρώην δημοσιογράφος του BBC με σπουδές στην Οξφόρδη, ο οποίος είχε διατελέσει για τρία χρόνια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και για 18 βουλευτής για το Ρότερχαμ, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα τον Νοέμβριο του 2012, μετά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τις δαπάνες του.

Κατηγορίες του απαγγέλθηκαν επισήμως τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για τον πέμπτο βουλευτή που φυλακίζεται σε σχέση με το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2009 όσον αφορά τις δαπάνες των βουλευτών, το οποίο είχε εξοργίσει τον κόσμο και είχε ζημιώσει την εμπιστοσύνη στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Εκείνη την χρονιά, ανεξάρτητη έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του προηγούμενου νομοθετικού σώματος είχαν διαπράξει παρατυπίες στην κάλυψη δαπανών τους και όφειλαν να αποπληρώσουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ συνολικά.

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει εξάλλου η αποκάλυψη ότι ορισμένοι από τους βουλευτές ζητούσαν την κάλυψη εξόδων για ο,τιδήποτε από πορνογραφικές ταινίες ως την επισκευή γηπέδων του τένις, την αγορά τροφής για σκύλους, ακόμη και σπίρτων’’

Ισλανδία 

‘’Σε ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών καταδικάστηκαν από την ισλανδική Δικαιοσύνη τέσσερις πρώην διευθυντές της τράπεζας Kaupthing, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απόκρυψη του γεγονότος ότι επενδυτής από το Κατάρ αγόρασε μερίδιο στο ίδρυμα με χρήματα που δανείστηκε -παράνομα- από την ίδια την τράπεζα εν μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η τράπεζα Kaupthing κατέρρευσε το ίδιο έτος υπό το βάρος τεράστιων χρεών. Ήταν την εποχή εκείνη η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισλανδίας.

Οι καταδικασθέντες είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του τραπεζικού ιδρύματος Χράινταρ Μαρ Σίγκουρντσον, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ένας εκ των βασικών μετόχων και ο εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της τράπεζας στο Λουξεμβούργο.

Επί σειρά ετών η Kaupthing και άλλες ισλανδικές τράπεζας επεδίωκαν την επιθετική επέκτασή τους στο εξωτερικό, όμως όταν τέθηκαν υπό δημόσιο έλεγχο γονάτισαν την ισλανδική οικονομία.

Λίγες εβδομάδες πριν την κατάρρευση, η Kaupthing ανακοίνωσε ότι ο σεϊχης Μοχάμεντ Μπιν Χαλίφα Μπιν Χαμάντ αλ-Θανί είχε αγοράσει ποσοστό 5,1% κάτα τη διάρκεια της κρίσης του 2008. Η κίνηση είχε θεωρηθεί ως «ένεση» εμπιστοσύνης προς την τράπεζα.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στα τέσσερα πρώην διευθυντικά στελέχη είναι οι βαρύτερες για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας.’’
                           Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου