Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Όσα έχει μάθει όλος ο κόσμος για το ευ ζην από την ελληνική (φιλο)σοφία

Αν υποθέσουμε πως η κάθε χώρα έχει ένα θετικό στοιχείο που να την χαρακτηρίζει και να την διαχωρίζει από τις υπόλοιπες, τότε σίγουρα η Ελλάδα "παίζει" την τέχνη του ευ ζην στα δάχτυλα.
Γιατί αν μη τι άλλο, οι Έλληνες, (είτε αυτοί που γεννήθηκαν εδώ, είτε αυτοί που απλά νιώθουν Έλληνες)...
γνωρίζουν από αρχαιοτάτων χρόνων όλα τα συστατικά της ευτυχίας, της καλοπέρασης και της καλής ζωής. Με λίγα λόγια την έννοια της ευδαιμονίας.

Η αμερικανική ιστοσελίδα huffingtonpost, έμπλεξε αριστοτεχνικά αξίες από την αρχαιότητα και αλλά και πιο σύγχρονες συνήθειες, καταλήγοντας σε 11 μυστικά που καθιστούν τους Έλληνες ειδήμονες της καλής ζωής.

Η μεσογειακή διατροφή

Μια διατροφή που στηρίζεται στα υγιή λίπη, τα λαχανικά, τις ελιές, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το κόκκινο κρασί, δεν θα μπορούσε να μην συμβάλλει και στην καλή κατάσταση της υγείας μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η τελευταία παγκόσμια έρευνα που έγινε πάνω σε 1,5 εκατ. υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι ακουλουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερα ποσοστά στον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή από καρκίνο και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αlzheimer. Πρώτο win.



Οι μεσημεριανοί ύπνοι

Κανείς δεν εκτιμάει την αξία του μεσημεριανού ύπνου περισσότερο από τους Έλληνες."Ο ύπνος είναι μια αντίδραση, μια προσαρμογή στο θερμό κλίμα", λέει ο Δημήτριος Τριχόπουλος, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, "Η Siesta είναι μια πολύ ευχάριστη συνήθεια. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό διπλασιάζει την ημέρα. Επειδή αρχίζεις ξανά στις 5 η ώρα και μπορείς να αντέξεις μέχρι τις 11 ή 12:00 που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο στη χώρα μας". Επιβεβαιώνουμε.

Εκτιμάμε μια καλή βόλτα

Αυτά τα καφεδάκια με την παρέα, οι ατελείωτες περαντζάδες δίπλα στη θάλασσα και οι καθιερωμένες βραδιές διασκέδασης μέχρι πρωίας, είναι μεν συνήθεια πολλών λαών, αλλά η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, είναι πια τρόπος ζωής.




Ψάχνουμε την απάντηση σε "μεγάλα" ερωτήματα

Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλωτίνος, ο Επίκουρος και ο Επίκτητος έψαχναν τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα. Πώς μπορούμε να ζήσουμε μια καλή ζωή; Τι είναι η ηθική και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους; Πράγματι, η ελληνική φιλοσοφική παράδοση είναι μία από τις παλαιότερες και, αναμφισβήτητα, η πλουσιότερη στον κόσμο. Και μπορεί οι ερωτήσεις των φιλοσόφων να έχουν πάρει τη σημερινή τους μορφή, όμως οφείλουμε την "εξέτασή" τους στους προγενέστερους μας.

Έχουμε βρει το μυστικό της μακροζωίας...
...κι αν όχι εμείς οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, τουλάχιστον το έχουν βρει οι Ικαριώτες και τους χαιρόμαστε (και γενναιοδωρία συναισθημάτων να σημειωθεί παρακαλώ). Οι άνδρες είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να φθάσουν την ηλικία των 90 από τους Αμερικανούς άνδρες και συχνά με καλύτερη υγεία, σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times το 2012 με τίτλο "Το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν". Τα μυστικά τους; ​Πάντα φρέσκα και αγνά υλικά, υγιεινή μεσογειακή διατροφή, πολύς ελεύθερος χρόνος, ισχυρές οικογένειες και κοινότητες και άφθονος ύπνος.



Πάντα υπάρχει χρόνος για χαλάρωση

Οι Ικαριώτες κρύβονται πίσω από ένα ακόμη ελληνικό μυστικό, αυτό της χαλάρωσης. "Έχετε παρατηρήσει ότι κανείς δεν φοράει ρολόι εδώ;" λέει ένας κάτοικος της Ικαρίας στην huffingtonpost. Εκτός από τους Ικαριώτες όμως, οι Έλληνες φημίζονται για την αδυναμία τους στην χαλάρωση, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί μια μέρα γεμάτη ένταση και άγχος.

Αφηγούμαστε ιστορίες

Από την ελληνική μυθολογία μέχρι και τα κλασικά παραμύθια των θεών, των θνητών και των αγαπημένων μας κινουμένων σχεδίων, έχουμε βρει τον τρόπο να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την κλασική σοφία και τις ηθικές αξίες. Παραδοσιακά, μέσα από τις ιστορίες – που οι εγκέφαλοί μας χρησιμοποιούν για να δώσουν στη ζωή μας δομή και νόημα – κατανοούμε τον κόσμο.

Βρισκόμαστε μαζί για να απολαύσουμε καλό φαγητό
Κανένα γεύμα δεν έχει την ίδια αξία, όταν σερβίρεται από τα χεράκια των αγαπημένων μας προσώπων. Αυτό το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι -με την σπανακόπιτα της μαμάς και τα γεμιστά της γιαγιάς και όλα τα σπιτικά καλούδια που μυρίζουν οικειότητα, ζεστασιά και αγάπη από χιλιόμετρα, έχει γράψει ιστορία.

Περνάμε πολύ χρόνο εκτός σπιτιού

Ζεστός ήλιος, πανέμορφες παραλίες και νησιά, σπάνια φύση και άπλετη όρεξη να τα δούμε (και να τα ζήσουμε) όλα: Γιατί να κάτσουμε σπίτι;



Παίρνουμε τη φιλοξενία και τη γενναιοδωρία πολύ σοβαρά

Όχι να το παινευτούμε, αλλά είμαστε φιλόξενος και γενναιόδωρος λαός , τουλάχιστον στην πλειοψηφία μας και συγκριτικά με άλλους. Το υποστηρίζει η huffington post και δεν έχουμε λόγο να φέρουμε αντίρρηση. Εξάλλου, το ξέρουμε από πρώτο χέρι: αρκεί να σκεφτούμε το πώς μας υποδέχονται οι κάτοικοι ακόμα και του πιο μικρού ελληνικού χωριού αυτής της χώρας και το πόση ζεστασιά και υποστήριξη μπορούμε να βρούμε στην οικογένεια και στα πρόσωπα που μας αγαπούν. Οι ξένοι υμνούν την φιλοξενία μας και τον πρώτο διδάξαντά της, Οδυσσέα, κι εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχαριστήσουμε.



Ξέρουμε πού να βρούμε την ευτυχία

Το τελευταίο, όπως και πολλά από τα παραπάνω, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε 100%. Όμως σίγουρα, έχουμε μάθει να το προσπαθούμε.

cosmo.gr                  Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου