Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Δημοσιογραφική δεοντολογία: Το πρώτο θύμα του κορονοϊού


   
Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες για ακραία απαράδεκτες καταστάσεις εντός και κατά της δημοσιογραφίας.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία ήταν το πρώτο θύμα του COVID-19, του κορονοϊού, έχοντας αρκετά μεγάλα ονόματα, που φέρουν τον τίτλο του δημοσιογράφου, να συμπεριφέρονται ως εφαρμοστές ενός ολοκληρωτισμού που θα μπορούσε να συγκριθεί με μπολσεβίκικες καταστάσεις και Βόρειας Κορέας.

Δεν μιλούμε μόνο για... 




τα πλάνα προηγούμενων ημερών που έδειχναν υποτίθεται «ασυνείδητους» να κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης (και μεταξύ άλλων προκλήθηκε παρεξήγηση μεταξύ ενός πατέρα που υποτίθεται ότι τότε έκανε βόλτα και της κόρης του στις ΗΠΑ που δεν φαντάστηκε την απάτη των καναλιών). Ούτε για τα παρόμοια πλάνα που έπαιξε το Open (το οποίο έχει μαζέψει πολλούς κορονοϊούς από το παλιό αμαρτωλό MEGA, όπως έκανε και ο SKAI) και επικρίθηκαν ως αποδεδειγμένα παραπλανητικά για να δείχνουν συνωστισμό.

Μιλούμε ότι έγινε μαζική, κατάφορη και αισχρή παραβίαση του «Παγκόσμιου Χάρτη Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ)», όπως εγκρίθηκε στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IFJ στην Τύνιδα στις 12 Ιουνίου 2019. Έγινε τόσο παλαιότερα όσο κυρίως επί κορονοϊού, με μπολσεβίκικου και βορειοκορεατικού τύπου έλεγχο των συστημικών, καθεστωτικών καναλιών, εφημερίδων και διαδικτυακών μέσων (μήπως με τα 15 εκατομμυριάκια που έριξε ο Μητσοτάκης και ο Χαρδαλιάς σε πρόσωπα των Media;). Το κυριότερο είναι η συνειδητή και οργανωμένη καταστολή πληροφοριών. Όχι μόνο αυτών που δημοσιοποιεί το ΑΚΚΕΛ, αλλά από κάθε άλλη πηγή που δεν δέχεται άκριτα την επιβολή συγκεκριμένης αντίληψης για το τί έγινε και γίνεται με τον κορονοϊό και (κυρίως) ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή του συστήματος υγείας επί Μνημονίων. Ακούσαμε μέχρι και «δεν δημοσιεύουμε αυτά που στέλνουν τα κόμματα», άσχετα αν κάποια κόμματα δίνουν ειδήσεις και χρήσιμα στοιχεία για τους πολίτες σε οποιονδήποτε τομέα. Όταν λες σε τί κάνεις λογοκρισία, δεν αναιρείς την λογοκρισία. Πάλι νεκροθάφτης ενημέρωσης είσαι.

Το ΑΚΚΕΛ για να έχει εμπεριστατωμένη άποψη στα θέματα κορονοϊού, ζήτησε πληροφορίες από τις πρεσβείες της Κίνας, της Κούβας, από την κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά και έγκριτων επιστημόνων του εξωτερικού. Φυσικά, μιλήσαμε και με Έλληνες επιστήμονες ακόμη και αν δεν τους επιτρέπεται (άκρως παράνομα και αντιδεοντολογικά) να μιλούν δημόσια. Συνοπτικά, ο Χάρτης Δεοντολογίας της IFJ, μεταξύ άλλων παραβιάζεται στα ακόλουθα σημεία:
  • Η ευθύνη του δημοσιογράφου έναντι του κοινού [των πολιτών] υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης ευθύνης, ιδίως έναντι των εργοδοτών και των δημόσιων αρχών.
  • Ο σεβασμός στα γεγονότα και στο δικαίωμα του κοινού στην αλήθεια είναι το πρώτο καθήκον του δημοσιογράφου.
  • Για την τήρηση αυτού του καθήκοντος, ο δημοσιογράφος πρέπει να υπερασπίζεται ανά πάσα στιγμή τις αρχές της ελευθερίας στην ειλικρινή συλλογή και δημοσίευση ειδήσεων, καθώς και το δικαίωμα δίκαιου σχολιασμού και κριτικής. Θα φροντίζει να διακρίνει σαφώς τις πραγματικές πληροφορίες από σχόλια και κριτική.
  • Ο δημοσιογράφος θα δημοσιοποιεί μόνο σύμφωνα με γεγονότα για τα οποία γνωρίζει την πηγή-προέλευση. Ο δημοσιογράφος δεν θα καταστείλει ουσιαστικές πληροφορίες ούτε θα παραποιήσει κανένα έγγραφο.
  • Η έννοια του επείγοντος ή αμεσότητας στη διάδοση των πληροφοριών δεν υπερισχύει της επιβεβαίωσης των γεγονότων, των πηγών και/ή της προσφοράς για  απάντηση.
  • Ο δημοσιογράφος θα αποφεύγει να ενεργεί ως βοηθός της αστυνομίας ή άλλων υπηρεσιών ασφαλείας.
… και τίθεται θέμα σε σχέση με αυτό το σημείο: «Οι δημοσιογράφοι που αξίζουν το όνομα θα θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να τηρούν πιστά τις προαναφερθείσες αρχές» … αφού όποιοι δεν τις τηρούν ΔΕΝ αξίζουν να ονομάζονται δημοσιογράφοι.

Επαναλαμβάνουμε ότι η επιβολή του καθεστώτος απαγορεύσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (και με απόλυτη στήριξη του παρακρατικού ΣΥΡΙΖΑ στα σημεία που είναι κατά της Εκκλησίας, στον εκφοβισμό και στην Στοκχολμοποίηση) γίνεται με κύριο στόχο την κάλυψη των εγκληματικών ευθυνών στελεχών της, όπως ο Άδωνις και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, στην καταστροφή του συστήματος υγείας (αλλά και όλοι οι Μνημονιακοί). Αυτοί που το κατέστρεψαν έχουν και την ευθύνη για τους θανάτους. Δεν έκαναν τεστ εισερχομένων στα σημεία εισόδου της χώρας και άφησαν τον ιό να μπει στην Ελλάδα. Μάς βάζουν σε διχόνοια για δική τους προστασία.

Το ΑΚΚΕΛ δημοσιοποιεί τα προηγούμενα τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για το κοινό για να μπορούν να γνωρίζουν πού στέκεται ο καθένας και να αξιολογούν ανάλογα. Φυσικά θα επανέλθουμε και όχι μόνο με ενημέρωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου